Sabiedrība
2016. gada 7. februāris, 19:20

Ģimenes ārstu pārstāve Veide par Belēviču: "Visi tie, kas viņu nekritizē, ir labi"

Jauns.lv

Veselības ministrijas (VM) izplatītais aicinājums "netracināt" sabiedrību norāda uz to, ka ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) ļoti vēlas turpināt darbu valdībā, tomēr šobrīd jūtas apdraudēts, uzskata Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide.

Viņa sacīja, ka šādi paziņojumi ir "cīņa par krēslu". "Visi tie, kas viņu nekritizē, ir labi," sacīja Veide.

Viņa gan atzīmēja, ka 12 gadu laikā kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) valstī ir zema pieejamība veselības aprūpes pakalpojumiem un nav vērojamas pozitīvas pārmaiņas. Veide skaidroja, ka tieši ģimenes ārsts ir tas, kuru pacients satiek pirmo, nonākot veselības aprūpes sistēmā. Un, izejot cauri visai sistēmai, pacients atkal atgriežas pie ģimenes ārsta. "Mēs redzam, kas notiek ar viņiem šajā sistēmā," uzsvēra Veide.

Viņa arī atgādināja, ka atšķirībā no VM teiktā asociāciju vadīja no 2003. līdz 2011.gadam, bet šobrīd viņa LĢĀA vadītājas amatā ir kopš 2015.gada maija. Veide arī sacīja, ka pirmajā dienā amatā asociācija nevienu ministru nav kritizējusi, bet centusies dot padomus. Tomēr, ja VM vadība turpina darboties virzienā, kas nedod rezultātu, tad asociācija vēršas pie medijiem. "Es domāju, ka tā ir demokrātiskas valsts pieeja, un, ja tas tā nav, tad kur mēs dzīvojam?" vaicāja Veide.

Ģimenes ārste arī pauda viedokli, ka Belēvičam nevajadzētu ieņemt ministra amatu. "Es domāju, ka šāds cilvēks nevar turpmāk atrasties ministra amatā, tas ir bīstami." Pēc viņas domām, veselības ministram primāri ir jādomā par sabiedrību un jābūt nesavtīgam, nevis savu "interešu un lobija aizstāvim". Tāpat veselības ministrs nedrīkstētu atrasties interešu konfliktā, kādā, pēc viņas teiktā, Belēvičs tomēr atrodas. Vaicāta, vai tas saistāms ar Belēviča dēla aptieku biznesu, Veide atbildēja apstiprinoši.

Jau ziņots, ka VM aicināja Veidi beigt apzināti tracināt sabiedrību ar tendencioziem paziņojumiem, kas radot šaubas par primārās veselības aprūpes sistēmas kapacitāti, informēja veselības ministra padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova.

Viņa norādīja, ka Veide laikā no 2003. līdz 2016.gadam, kopš viņa vada asociāciju, ir publiski uzstājusies pret visiem veselības ministriem, kuri rosinājuši kādas izmaiņas veselības aprūpes sistēmā, "gan regulāri pieprasot viņu demisiju, gan draudot ar streikiem, protesta akcijām un līgumu neslēgšanu par valsts apmaksātās veselības aprūpes nodrošināšanu pacientiem", ja netiks ņemti vērā asociācijas izvirzītie "ultimāti".

Ciganova sacīja, ka šobrīd Veides saceltā ažiotāža ap izmaiņām laboratorisko izmeklējumu apmaksas kārtībā ir nepamatota. Finansējums laboratorisko izmeklējumu veikšanai ir palicis 2015.gada līmenī, tādēļ neesot ne mazākā pamata uzskatīt, ka, racionāli izmantojot šo finansējumu, tas varētu būt nepietiekams.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA