Students no Butānas pārsteigts, ka Latvijā cilvēki skūpstās uz ielas. VIDEO
22 gadus vecais apmaiņas students no Butānas Manišs Šarma studē Latvijas Universitātē. Viņu pārsteidzis tas, ka Rīgā cilvēki var atļauties saskūpstīties uz ielas un tas, ka latviešiem rīsi nav tik populārs ēdiens kā viņa dzimtenē.
Sabiedrība
2016. gada 9. februāris, 12:09

Students no Butānas pārsteigts, ka Latvijā cilvēki skūpstās uz ielas. VIDEO

Jauns.lv

Studentu Manišu Šarmu, kurš Latvijas Universitātē studē kā apmaiņas students no tālās Āzijas zemes – Butānas, Latvijā pārsteigušas vairākas lietas, kas mums liekas pašsaprotamas – gan ziemas aukstums, gan tas, ka rīsi nav pamatēdiens. Pamatīgs šoks viņam bijis redzēt arī to, kā cilvēki uz ielas saskūpstās.

22 gadus vecais Manišs Šarma no tālās, apkārtējās pasaules visnotaļ noslēgtās, mazās Himalaju kalnu valsts starp Ķīnu un Indiju – Butānas karalistes ieradies Rīgā kā apmaiņas students. Latviju par savu galamērķi viņš izvēlējies vairāku iemeslu dēļ. Viena no galvenajām esot bijusi vēlme izjust aukstumu, ko viņš dzimtenē nevarētu izbaudīt. Manišs Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes raidījumam „Kivi" atzīst, ka pie Latvijā piedzīvotās ziemas, kas gan šogad īpaši ar sniegu un salu mūs nelutina, ir visnotaļ smagi pierast.

Latvija viņam šķiet pievilcīga arī ar to, ka te, salīdzinot ar citām Eiropas zemēm, ir samērā lēta dzīvošana. Un tādēļ viņš var atlicināt naudu arī ceļošanai.

Rīga viņam palīdzējusi lauzt arī vairākus stereotipus. Piemēram, viņš pārliecinājies, ka ne visi eiropieši ir bagāti, kā to bija iedomājies. Tāpat viņu pārsteidzis tas, ka Latvijas cilvēki bez aizspriedumiem sabučojas un skūpstās publiskās vietās. Puritāniskajā budisma karaļvalstī Butānā atklāta skūpstīšanās uz ielas tiktu uzskatīta teju vai par nacionālu katastrofu. Manišu arī pārsteidzis tas, ka latviešu pamatēdiens nav rīsi, pie kuriem viņš pieradis savā dzimtenē. Savukārt patīkami studentu pārsteigusi latviešu kapu kultūru, tas, ka mēs neaizmirstam savu aizgājēju atdusas vietas.

Tomēr viena lieta gan viņam rada nepatīkamas izjūtas. Viņa ārējais izskats līdzinās bēglim, kā dēļ arī izjutis vienu otru nepatīkamu situāciju un tāpēc Manišs labprātāk brīžiem vēlētos palikt nepamanīts. Viņš atzīst, ka savas tumsnējās ārienes dēļ reizēm mulsina Latvijas iedzīvotājus un sava ārējā izskata dēļ sabiedriskajā autobusā reiz pat izcēlies neliels incidents ar kādu dusmīgu vīru.

Kā Latvijā jūtas jaunais puisis no Butānas, skatieties videosižetā.

Students no Butānas stāsta par savu dzīvi Latvijā Kasjauns.lv/Foto; ekrānuzņēmums no video/Video: TV Kivi