Sabiedrība
2016. gada 10. februāris, 07:55

No šodienas katoļiem jākoncentrējas gavēnim un atturīgam dzīvesveidam

Jauns.lv

Šodien katoļi atzīmē Pelnu trešdienu, ar kuru sākas Lielais gavēnis, kas ilgs līdz pat Lieldienām 27.martā un 28.martā.

Vēsturiski Pelnu trešdiena ir pazīstama kā publiskā grēku nožēla, kurai bija īpaša nozīme katehumenātu sagatavošanā, kurus parasti kristīja Lieldienu nakts vigīlijā. Tā iezīmēja vienotu Gavēņa laika sākumu. Kopējs lūgšanas gars, kristiešu atklātība un pievēršanās Kungam, ko sludina svētie raksti, simboliski ietver šo pelnu kaisīšanu uz ticīgo galvām, ka cilvēks pazemībā ir atkarīgs no Dieva vārda spēka.

Šajā laikā tiek praktizēts gavēnis un atturīgs dzīves veids. Atturēšanās no ēdiena ir kristiešu solidaritātes zīme svētā gara darbībai un arī vienotība ar tiem, kas nabadzībā gaida pēdējās Lieldienu svinības, tāpat atturoties no izklaidēm, transformējot šo laika posmu žēlastībā un pravietiskā pasludinājumā par jaunu pasauli, samierinātu ar kungu. Pelnu dienas svinēšana sākas ar publiskās grēku nožēlas celebrēšanu. Laika gaitā pelnu kaisīšanas žests uz galvām arī pēc liturģiskās reformas saglabā nozīmi.

Līdz ar gavēņa sākšanos Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrs portālā "katolis.lv" katrai gavēņa dienai piedāvā garīgas pārdomas, arī konkrētus ieteikumus labiem darbiem. "Žēlsirdības kalendārs" būs pieejams ne tikai portālā, bet arī kā mobilā aplikācija "Gavēnim".

"Žēlsirdības kalendārā" katrai no 40 gavēņa dienām ir sagatavota "Garīgā maize" ­ Svēto rakstu citāts un jautājums pārdomām, iedvesmojošas laikabiedru pārdomas par to, kāpēc būt žēlsirdīgam, kā arī informācija par konkrētu iespēju praktizēt šo tikumu.

Svēto Rakstu fragmentu un jautājumu tā apcerei kalendārā ir sagatavojuši svētā Ignācija no Lojolas sekotāji un aktīvi garīgo vingrinājumu vadītāji Latvijā - Euharistiskā Jēzus māsas Brigita un Daniela, kā arī jezuītu tēvi Algimantas Gudaitis un Jānis Meļņikovs.

Kalendāra sadaļā "Kāpēc būt žēlsirdīgam?" katru dienu varēs izlasīt kāda mūsu laikabiedra atbildi uz šo jautājumu. Savās pārdomās kādā no gavēņa dienām dalīsies arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, fotogrāfs Ilmārs Znotiņš, māksliniece Diāna Dimza-Dimme, žurnāliste Dace Stirāne, mūziķis Normunds Pauniņš, sportists Aigars Fadejevs un citi.

Piemēram, zinātnieks Ivars Kalviņš sacījis, ka, viņaprāt, cilvēkam būtu jābūt žēlsirdīgam, jo tāds ir mūsu Dievs. "Un tā nav tukša frāze, ka dots devējam atdodas simtkārt un tūkstoškārt! Tikai palīdzot tam, kam tas patiesi ir nepieciešams, mēs vairojam labo jeb Dieva valstības spēku uz zemes un samazinām sātana ietekmi!" norādījis Kalviņš.

Savukārt sadaļā "Šodien Tu vari būt žēlsirdīgs" aplikācija iepazīstina ar konkrētām iespējām veikt kādu žēlsirdības darbu. Tās ir apkopojusi Romas katoļu baznīcas organizācija "aritas Latvija", kuras brīvprātīgie apzina un apmeklē draudžu redzeslokā nonākušus trūcīgus cilvēkus un ģimenes. Kalendārā varēs uzzināt, kāds atbalsts nepieciešams daudzbērnu ģimenei Dreiliņos, kurā aug astoņi bērni un abiem vecākiem ir garīgā atpalicība. Tāpat varēs atbalstīt kurlmēmu tēvu, kurš viens audzina trīs meitas, palīdzēt iegādāties asinsspiediena mērītājus diviem vientuļajiem pensionāriem Cēsīs, kā arī sniegt atbalstu citiem grūtībās nonākušajiem.

Mobilo aplikāciju "Gavēnim" bez maksas var lejuplādēt portālā "play.google.com".

LETA/Foto: Shutterstock