Kultūra
2016. gada 11. februāris, 10:45

Prezentēs grāmatu par Latvijas Komunistiskās partijas līkločiem

Jauns.lv

Šodien plkst.17 Latvijas Okupācijas muzejā tiks prezentēta apgāda "Jumava" izdotā žurnālista, politiskā komentētāja un rakstnieka Voldemāra Hermaņa grāmata "Zem LKP kupola. Ieskats Latvijas Komunistiskās partijas līkločos (1945-1991)".

Grāmata piedāvā līdz šim neredzētu ieskatu tālaika redzamāko Komunistiskās partijas funkcionāru - Jāņa Jurgena, Viļa Krūmiņa, Eduarda Berklava, Jāņa Britāna, Arvīda Griguļa, Maihaila Stepičeva, Alfrēda Čepāņa, Mārītes Rukmanes, Jāņa Vagra, Alfrēda Rubika un Anatolija Gorbunova - gaitās. Daudzi no viņiem iemantojuši savdabīgu kompartijas politisko ikonu statusu.

Autors uzrunājis vairākus bijušos komunistus, tomēr ne visi ir vēlējušies atklāti vēstīt par to, kādas viņu biogrāfijā bijušas izvēles un izaicinājumi. Tiem, kas atsaukušies, autors saka divkāršu paldies.

Kā atzīst Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Dagmāra Beitnere-le Galla, nācijas pašizpratne ir cieši saistīta ar atbildības un rīcības limitiem gan indivīdu personiskajā dzīvē, gan attieksmē pret Latvijas valsti. Hermaņa grāmata "Zem LKP kupola" padziļina sabiedrības atmiņu, jo iekļauj personu loku, kuru rokās bija vara un spēja ietekmēt procesus.

LETA