Sabiedrība
2018. gada 4. decembris, 06:11

Cilvēki sašutuši: Dziesmu svētku virsvadītāji saņēma nieka 500 eiro, bet Šipkēvics par vienu koncertu nosmēlis tūkstošus

Jauns.lv

LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" vakar sacēla pamatīgu vētru arī sociālajos tīklos. Raidījums publiskoja summas, ko par Latvijas simtgadei veltīto koncertu "Mīlestības vārdā" saņēma mākslinieki, kuri tajā strādāja. Summas ir gluži vai pasakainas, īpaši tāpēc, ka zināms arīdzan, cik par savu darbu saņēma simtgades Dziesmu un deju svētku virsvadītāji.

Koncerts „Mīlestības vārdā. 18+”

Spītējot vēsajam laikam, 19. novembra vakarā sirsnīgā un mīlestības caurstrāvotā atmosfērā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas izskanēja nākamās simtgades pirmais koncerts ...

gallery icon
85

Par simtgades koncertu “Mīlestības vārdā. 18+”, kas notika 19. novembra vakarā pie Gaismas pils, šī koncerta izpildproducents Jānis Šipkēvics autoratlīdzībās saņēmis vairāk nekā 17 tūkstošus eiro, videografiku autors Gatis Mūrnieks ap 6400 eiro, Reinis Sējāns – ap 5800 eiro, liecina LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” publiskotā informācija no pašas Kultūras ministrijas mājaslapas, kas pēc lielās intereses par šī pasākuma izmaksām no tās gan tika izņemta. Plaši apspriestā jaunā izpildītāja Evija Vēbere par divu dziesmu izpildījumu saņēmusi 666 eiro, bet, piemēram, "Prāta vētras" dalībnieks Renārs Kaupers – 1000 eiro. Savukārt Jānis Jubalts, arī no "Prāta vētras", kurš arī uzstājās šajā koncertā raidījumam norādīja, ka autoratlīdzību nav saņēmis vispār, jo uzstājies draugu aicināts.      

Vēl pamatīgas summas saņēmuši šī koncerta organizētāji no Kultūras ministrijas puses. Kopējās autoratlīdzību summas pārsniegušas 57 tūkstošus eiro, un nekāds konkurss par šī koncerta producēšanu nav bijis rīkots. Mākslinieku izvēle un autoratlīdzību lielums bijis Jāņa Šipkēvica ziņā.

Sociālajos tīklos sašutums: Jāni, nu kā tad tā...

Iedzīvotāji, noskatoties "Aizliegto paņēmienu" sociālajos tīklos pauduši izbrīnu par milzīgajiem honorāriem, ko par "Mīlestības" koncertu saņēmuši mākslinieki, no kuriem liela daļa vēl ir tikai sava atzinības ceļa sākumā. Summas par pāris dziesmām divkārt pārsniedz to atalgojumu, ko šogad vasarā saņēma simtgades Dziesmu un deju svētku galvenie virsvadītāji - diriģenti un deju horeogrāfi. Jau vēstījām, ka šie cilvēki saņēma 500 - 550 eiro par vienu dziesmu/vienu deju. Turklāt tā ir samaksa pirms nodokļu nomaksas, tātad bruto. Zīmīgi, ka neviens no virsvadītājiem nekad publiski nav paudis neapmierinātību par šo naudu.

Dziedātāja, Laura Reinika bekvokāliste Marta Kukarane tviterī kā pirmā norādīja uz šo kliedzošo netaisnību:

Viņai piekrita arī producents Juris Millers, kurš atzīmēja, ka Šipkēvicam uzticētais koncerts bijusi klaja valsts līdzekļu izšķērdēšana un ka citkārt dziedošie saņem, maigi sakot, daudz mazākas summas:

Lielākoties ierindas koncertos un pasākumos jaunie dziedātāji tādas summas nesaņem, vēstīja Kukarane un citi jomā strādājošie.

Vēberes sāga un Šipkēvica taisnošanās

Kopš brīža, kad sociālajā tīklā "Facebook" 19. novembrī Olgas Rajeckas ģimene norādīja, ka Evija Vēbere Šipkēvica veidotajā koncertā pagalam šķībi nodziedājusi leģendāro Imanta Kalniņa "Svētku dienu", pagājušas jau vairākas nedēļas. Nule publiskotās autoratlīdzības neformālo jautājumu "nu, kas tas tāds vispār bija?" paceļ jaunā līmenī. Talantīgā jaunā dziedātāja Evija Vēbere par izkliegto "Svētku dienu" tātad saņēmusi apmēram 300 eiro atlīdzību.

Īsi pēc skandāla sākuma Jānis Šipkēvics publiskoja videoierakstu, kurā "Svētku dienas komponists Kalniņš teic, ka Vēberei viss sanācis labi un viņš atbalsta jaunietes iesākto taku mūzikas lauciņā. Zinātāji gan pamanīja kādu niansi, proti, Kalniņš videoierakstā stāv ar strikti sakrustotām rokām, kas ķermeņa valodas pazinējiem liecina par pretošanos un noliegumu. Lai nu kā, Evijas Vēberes dziesmas interpretāciju par labu atzina arī mūziķis Andris Freidenfelds un vēl daudzi citi novatoriska piegājiena piekritēji.

Simtgades Dziesmu un deju svētku nabagi

Ja Vēbere par savu uzstāšanos saņēma 666 eiro, tad Dziesmu un deju svētku paši galvenie - 500 eiro pirms nodokļu nomaksas. Šī netaisnība šķiet sarunu vērta dauziem cilvēkiem sociālajos tīklos.

Virsdiriģenti par darbu XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos vidēji saņēma 500 eiro, bet deju virsvadītāji - 550 eiro par vienu deju, informēja svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva. 

Pēc Vasiļjevas paustā, svētku kopkora virsdiriģentu un deju virsvadītāju atlīdzība tika noteikta autoratlīdzības līgumā, izvērtējot katra konkrētā mākslinieka pieredzi darbā ar mērķauditoriju, reputāciju un atlīdzības apmēru citos līdzīgos kultūras pasākumos.

Saskaņā ar noslēgtajiem autoratlīdzības līgumiem virsdiriģenti vidēji saņēma 500 eiro pirms nodokļu nomaksas, ieskaitot darbu mēģinājumos visā svētku norises laikā, ģenerālmēģinājumā un noslēguma koncertā Mežaparka Lielajā estrādē. Savukārt deju virsvadītāji saskaņā ar noslēgto autorlīgumu saņēma 550 eiro pirms nodokļu nomaksas par vienu deju, ieskaitot laukuma zīmējuma sagatavošanu, darbu deju zīmējumu apguves divu dienu seminārā deju kolektīvu pedagogiem un lielinsicnējumu kopmēģinājumos, ģenerālmēģinājumā un trīs koncertos Daugavas stadionā.

Dziesmusvētku kulminācija - noslēguma koncerts "Zvaigžņu ceļā" Mežaparka estrādē

gallery icon
344