Savickis sašutis par gāzes tirgus atvēršanu. Tas samazinot gan viņa, gan citu akcionāru īpašuma vērtību
Savickis apgalvo, ka viņš personīgi negribētu tiesāties ar savu valsti, taču esot jāgaida, par kādu rīcību izšķirsies akcionāri.
Viedokļi
2016. gada 11. februāris, 14:30

Savickis sašutis par gāzes tirgus atvēršanu. Tas samazinot gan viņa, gan citu akcionāru īpašuma vērtību

Jauns.lv

Saeimas šodienas lēmums par gāzes tirgus atvēršanas un AS "Latvijas Gāze" (LG) sadalīšanas nosacījumiem viennozīmīgi pārkāpj LG akcionāru līgumu, sacīja LG padomes priekšsēdētāja vietnieks, akcionāra "Itera Latvija" valdes priekšsēdētājs Juris Savickis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Tas nav sevišķi labs lēmums. Viss notiek nepareizi, un šīs darbības rezultātā gan mana, gan citu akcionāru īpašuma vērtība krītas," sacīja Savickis.

Viņš skaidroja, ka LG juristi izvērtēs turpmākās rīcības variantus un tad akcionāri sanāks kopā un izlems, kā rīkoties. Savickis uzskata, ka valdībai bija jāsanāk kopā ar LG akcionāriem un valdi un kopīgi jāizstrādā "normāla "ceļa karte"" gāzes tirgus atvēršanai un LG sadalīšanai.

Jautāts, kā, viņaprāt, LG būtu jārīkojas, Savickis teica, ka viņš personīgi negribētu tiesāties ar savu valsti, taču esot jāgaida, par kādu rīcību izšķirsies akcionāri. "Turklāt nav skaidrs, kā rīkosies aptuveni 6000 mazie LG akcionāri, kuru īpašumam krīt vērtība. Var jau gadīties, ka arī viņi kaut kā organizējas un pauž vienotu viedokli," piebilda Savickis.

Kā iepriekš sacīja LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis, LG vēl lems, vai lūgt Valsts prezidentam neizsludināt šodien Saeimā pieņemtos grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz gāzes tirgus atvēršanas un AS "Latvijas Gāze" sadalīšanas nosacījumus.

Kalvītis arī norādīja, ka par iespējamo tiesvedību par atsevišķām likuma normām būs jālemj LG akcionāriem.

LG paziņojumā medijiem norāda, ka, ņemot vērā likuma neatbilstību noslēgtajiem privatizācijas līgumiem, uzņēmumam pastāv iespēja vērsties gan Satversmes tiesā, gan Stokholmas Arbitrāžā. Tāpat uzliktie pārvades un uzglabāšanas operatora pārdošanas termiņi ir nesamērīgi īsi un var radīt zaudējumus akcionāriem. Par turpmāko uzņēmuma rīcību lems uzņēmuma padome.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, atbalstot gāzes tirgus atvēršanas un LG sadalīšanas nosacījumus.

Likuma grozījumi paredz, ka uzņēmumam "Latvijas Gāze" līdz 2017.gada 3.aprīlim ir jānodala gāzes pārvade un uzglabāšana no sadales un tirdzniecības, izveidojot divus uzņēmumus. Savukārt līdz 2017.gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglābšanas uzņēmumam (sistēmas operatoram) būs jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar gāzes tirdzniecību un sadali.

Kalvītis jau iepriekš ir paudis, ka, nosakot tik īsus termiņus, valsts vēlas aplaupīt LG akcionārus. Tāpat LG vadītājs norādīja - lai sāktu uzņēmuma reorganizāciju, ir nepieciešama vairākuma akcionāru piekrišana. "Manuprāt, nepieciešama absolūtā vairākuma piekrišana un ar 51% balsu nepietiks," teica Kalvītis.

LG vadītājs iepriekš neizslēdza iespēju tiesāties ar valsti par likumā ietvertajām normām.

Patlaban lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16%, bet 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA