Ogrē tapis unikāls gobelēns izraēliešu mākslinieces Cukermanes izstādei. FOTO
Ogrēniete Līva Kaprāle tikko uzaudusi gobelēnu izraēliešu mākslinieces Aleksandras Cukrermanes laikmetīgās mākslas izstādei, kuru šonedēļ atklās Rīgā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.
Kultūra
2016. gada 11. februāris, 21:31

Ogrē tapis unikāls gobelēns izraēliešu mākslinieces Cukermanes izstādei. FOTO

Jauns.lv

Ogrē radīts neparasts gobelēns izraēliešu mākslinieces Aleksandras Cukermanes personālizstādei „Tri Devici Pod Oknom”, kuru 11. februārī atklās Rīgā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. 91,5 x 84 cm lielo gobelēnu veidojusi ogrēniete Līva Kaprāle.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līva Kaprāle, iesaistoties Laikmetīgās mākslas centra un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja projektā, uzaudusi unikālu gobelēnu, Kasjauns.lv informēja Ogres Vēstures un mākslas muzeja speciāliste Gunta Šmidre. Taču tikai retais izstādes apmeklētājs iedomāties, ka ceturtdien atklāt paredzētajā jaunās izraēliešu mākslinieces Aleksandras Cukermanes personālizstādē „Tri Devici Pod Oknom” viens gobelēns austs Ogrē, un to radījusi Līva Kaprāle.

„Piedalīties šajā projektā bija zināms izaicinājums priekš manis – gan tādēļ, ka kādu laiku nebiju sēdējusi pie stellēm un strādājusi gobelēna tehnikā, gan ļoti neilgā laika termiņa dēļ, kurā jāiekļaujas. Es biju pats pēdējais cilvēks, kas „ieleca” projektā. Man piešķīra izaust zīmējumu, kuram vispelēcinātākie, smalkākie toņi. Decembrī pati krāsoju dzijas, jo biju par slinku meklēt vajadzīgo toņu nokrāsas dzijai, bet biju čakla krāsot,” stāsta Līva Kaprāle.

Līvai Kaprālei paveicās, ka lietišķās mākslas studijas „Saivas” telpās Ogres Kultūras centrā viņai tika atvēlētas stelles un šī gada janvārī sākās neatlaidīgs darbs.

„Uzsākot projektu, mēs ar izstādes kuratoriem izrunājām daudzas lietas. Man likās būtiski, ka Aleksandrai Cukermanes mākslā liela nozīme ir Šagālam. Tas man bija atslēgas vārds, aužot šo darbu – es bieži pieķēru sevi pārdomājot, kā Šagāls liktu krāsas, kā veidotu laukumus, stāstus,” stāsta gobelēna audēja.

Visu janvāri, aizlienējusi studijas stelles, sarunājoties pavedieniem un lēni malkojot tēju pauzēs, kad jāatpūšas, dienu no dienas, vakarus un reizēm pat nakts stundas ņemot talkā, Līva auda. Ar tādu mieru un līdzsvarotību, kādu daudzi var tikai apbrīnot.

Iespējams, ka Līvas Kaprāles austais 91,5 x 84 cm lielais gobelēns pēc izstādes Rīgā, piedalīsies izstādēs citviet pasaulē. Taču Līva Kaprāle tikai nosmaida par šo faktu: „Vienā brīdī es apjautu, ka katra darba diena man dāvina pa ziedam. Visapkārt auksts, ziema, bet tu apsēdies pie stellēm un radi ziedu. Vai tas nav fantastiski?”.

27 gadus vecā māksliniece Līva Kaprāle dzīvo Ogrē, beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļu, gadu studējusi Viļņas mākslas akadēmijā Tekstilmākslas nodaļā. Viņa vada radošās nodarbības gan Ogrē, gan citur – Strazdumuižas rehabilitācijas dienas centrā projekta ietvaros pasniedz radošās pašizteiksmes nodarbības. Ikdienā jaunā māksliniece darbojas ar dažāda veida sienu dekoratīvo apdari. Dejo tango. Ir bijušas divas personālizstādes, trešā paredzēta šogad pavasarī Liepājā.

Kasjauns.lv jau informēja, ka no 11. februāra līdz 3.februārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā būs skatāma Izraēlas mākslinieces Aleksandras Cukermanes personālizstāde „Tri Devici Pod Oknom” („Trīs jaunavas zem loga”). Mākslinieci Cukermani interesējošie mediji ir glezniecība un zīmējums, caur kuriem autore rada personisku, tēlaini ietilpīgu vēstījumu, balstītu bērnības atmiņās par Krievijas „dačām”, Austrumeiropas ilustrācijās un tautas mākslā. Izstādē būs eksponēti gobelēni, kas veidoti, sadarbojoties ar latviešu tekstilmāksliniecēm Līvu Kaprāli, Jolantu Šalvīti, Velgu Vītolu un Elīnu Vojevodu. Aleksandra Cukermane dzimusi 1981. gadā Maskavā. Desmit gadu vecumā viņa kopā ar ģimeni emigrēja uz Izraēlu, kur māksliniece joprojām dzīvo un strādā.

 

Kasjauns.lv/Foto: Rihards Puriņš/publicitātes foto