Labklājības ministrs sola ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, palielināt pensijas un atbalstīt daudzbērnu ģimenes. VIDEO
Jaunais labklājības ministrs Jānis Reirs, stājoties jaunajā amatā, solījis primāri pievērsīsies demogrāfijas, pensiju un veselības apdrošināšanas jautājumiem.
Politika
2016. gada 12. februāris, 13:42

Labklājības ministrs sola ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, palielināt pensijas un atbalstīt daudzbērnu ģimenes. VIDEO

Jauns.lv

Jaunais labklājības ministrs Jānis Reirs („Vienotība”), stājoties jaunajā amatā, uzsvēris, ka viņa prioritātes būs obligātā veselības apdrošināšanas ieviešana, demogrāfijas jautājumu risināšana un pensiju sistēmas uzlabošana, lai pieaugtu iedzīvotāju labklājības līmenis un turība.

Viņš intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” teicis, ka pirmām kārtām iecerējis strādāt pie uzlabojumiem, lai vairāk atbalstītu ģimenes ar trim un vairāk bērniem. Reirs uzsvēra, ka izdevumi dzimstības veicināšanai un mazu bērnu atbalstam Latvijā esot ļoti lieli un faktiski pielīdzināmi valsts tēriņiem bērnu atbalstam visā skolas laikā, bet demogrāfija nav tikai pirmie trīs dzīves gadi. Reirs sacīja, ka pievērsīsies trešā bērna politikai un centīsies rast iespējas bērniem palīdzēt ne tikai līdz trīs gadu vecumam, bet līdz 18.

Ministrs arī piebilda, ka būtu jāuzlabo vēršanās pret alimentu nemaksātājiem. Tāpat viņš vēlētos mazināt bērnu skaitu bērnunamos, taču arī šajā jomā konkrētus darbus pirmajā darbadienā viņš vēl nevēlējās saukt, jo vēlas analizēt situāciju un tad meklēt risinājumus.

Nākamgad Latvijā iecerēts palielināt pensiju indeksācijas koeficientu. Pēc Reira stāstītā, ministrija kopā ar atbildīgo Saeimas komisiju virzīs likuma izmaiņas, kas paredzēs mainīt pensiju indeksācijas koeficientu. Šī gada budžeta ietvaros to vairs nevarēšot izdarīt, bet nākamgad šādām izmaiņām vajadzētu būt.

Kā vēl vienu problēmu pensiju jomā Reirs nosauca cilvēkus ar lielu darba stāžu, kuri kaut kādu iemeslu dēļ saņem mazas pensijas. Politiķis solīja, ka Labklājības ministrija meklēs individualizētas pieejas, lai šo cilvēku ieņēmumus palielinātu.

Reirs atzīmēja, ka Latvijas labklājības sistēma esot lielā mērā sakārtota, piemēram, pensiju sistēma atsevišķos pētījumos esot novērtēta kā devītā ilgtspējīgākā pasaulē. Tāpat pozitīvi ir tas, ka sociālā budžeta ienākumi nākamajos gados ir prognozējami lielāki nekā izdevumi, līdz ar to būšot iespējas vairāk meklēt iespējas apmierināt katra cilvēka vajadzības.

Labklājības ministrija nav tikai pabalstu ministrija, bet tās ir rūpes par cilvēku kopējo labklājības līmeni, uzsvēra ministrs, solot, ka ministrija mainīs darba stilu, un daudz aktīvāk iesaistīsies diskusijās ar citām ministrijām par dzīves līmeņa uzlabošanu, piemēram, veselības un izglītības jomās.

Runājot par obligāto veselības apdrošināšanu, Reirs pauda viedokli, ka to ir iespējams ieviest esošā finansējuma apstākļos, novirzot daļu no sociālā budžeta, piemēram, pensionāru veselības aprūpei.

Visu Jāņa Reira interviju Latvijas Televīzijai skatieties video.

Intervija ar labklājības ministru Jāni Reiru Kasjauns.lv/Foto: Aigars Hibneris/Video: LTV „Rīta Panorāma”