No šodienas kinoteātris Splendid Palace sāk demonstrēt filmu "45 gadi"
Kultūra
2016. gada 12. februāris, 20:28

No šodienas kinoteātris Splendid Palace sāk demonstrēt filmu "45 gadi"

Jauns.lv

No 12. februāra uz kinoteātra Splendid Palace ekrāna režisora Endrjū Heja (Andrew Haigh) filma „45 gadi” ar izciliem britu aktieriem Šarloti Remplingu (Charlotte Rampling) un Tomu Kortniju (Tom Courtenay) galvenajās lomās, kuri jau ir saņēmuši balvu birumu to skaitā arī Remplingas Oskara nomināciju kā labākā aktrise tieši filmā „45 gadi”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“45 gadi” ļauj sekot 6 dienām laulāto draugu dzīvē, kad viņi gatavojas savai kopdzīves gadadienai, un atklājas, ka savstarpējās attiecībās ir bijusi labi maskēta plaisa, ar kuras klātbūtni viņi abi ir nodzīvojuši dzīvi.

„Šī ir filma pieaugušajiem, bet ne tajā pliekanajā nozīmē, kas saistās ar vaļīgu pikantēriju,” tā filmu komentē kinokritiķe Daira Āboliņa. „Šādu filmu faktiski pasaulē vairs nav, ja neskaita Ingmara Bergmana radītos kino šedevrus par laulību, kur nekas nav viennozīmīgs, vienkāršs vai banāls.”

Filmas režisors Endrjū Hejs (Andrew Haigh) ir četrdesmitgadnieks, kurš par savu mērķi izvirzījis uztaisīt filmu par cilvēkiem, kuri ir starp mums un tic mīlestībai. Tikpat kā par labi zināmiem kaimiņiem, par kuriem faktiski mēs nezinām neko. Mīlestības izpausmes gadu gaitā mainās, bet mīlestības izjūta – nē. Režisors, veidojot filmu, lielu uzmanību pievērsis ne tikai tam, cik minimālistiskiem ir jābūt dialogiem starp vīru un sievu, kuri gadu gaitā pieslīpējušies un nojauš katru nepateikto vārdu, bet tikpat liela nozīme piešķirta filmas vizualitātei. Kaut vai aktieru apģērbs filmā, kas pat nešķiet kostīmu mākslinieka radīts, bet tajā pašā laikā nenoplicina aktieru personību. Filmas veidošanas procesā nav notikuši mēģinājumi ar aktieriem. Tā vietā režisors esot aizbraucis ciemos pie Šarlotes Remplingas un pavadījis kopā ar viņu trīs dienas. Filmā ir daudz psiholoģiski ietilpīgu skatu un aktieru tuvplānu.

Toms Kortnijs savā karjerā nospēlējis vairāk nekā 30 kino lomas un darbojies arī teātrī. Šarlote Remplinga 2015. gadā saņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas balvu par mūža ieguldījumu, vienlaikus tiekot atzīta arī par gada labāko aktrisi par filmu “45 gadi”, un savas radošās dzīves laikā nospēlējusi vairāk nekā 100 (!) kino lomu, starp tām arī vairākas seksuāli provokatīvas filmas.

Regīna Zommere / Publicitātes foto