7 eiro dēļ zaudējot trūcīgo statusu, daudzbērnu ģimene kļuvusi vēl nabadzīgāka. VIDEO
Ilze šobrīd ir bezdarbniece, ģimenes budžetu veido vīra 600 eiro alga un valsts pabalsts par 3 bērniem. Visgrūtāk bērniem ir atteikt kino apmeklējumus un ekskursijas.
Sabiedrība
2016. gada 13. februāris, 21:49

7 eiro dēļ zaudējot trūcīgo statusu, daudzbērnu ģimene kļuvusi vēl nabadzīgāka. VIDEO

Jauns.lv

7 eiro, kas matemātiski rēķinot daudzbērnu ģimenei vairs neļauj kvalificēties trūcīgo statusam, Ilzes trīs bērnu ģimeni padarījuši daudz nabadzīgākus nekā pirms tam. Un viņi tādi nav vienīgie. Labu gribot, palielinot ģimenes valsts pabalstu, patiesībā simtiem Latvijas ģimeņu ir iegrūstas vēl lielākā trūkumā. Skatoties jaunās valdības deklarācijā, nav redzams, ka tas ir saprasts un tiks labots.

Ilze ir mamma trim brašiem skolēniem. Līdz brīdim, kad Latvijā sāka palielināt ģimenes valsts pabalstus, viņiem bija trūcīgo statuss. Viņi ar to nelepojās, bet tomēr tas bija liels atspaids.

"Kad pacēla ģimenes valsts pabalstu, mums ir 7 eiro par daudz uz ģimenes locekli. Automātiski visas tās lietiņas mums noņēma nost, un tagad jāsaka godīgi, ka esam trūcīgāki nekā tad, kad mums bija trūcīgo statuss" - stāsta Ilze.

Pēc trūcīgo statusa zaudēšanas, Ilzes ģimenei vairs nepienākas 130 eiro mājokļa pabalsts, 30 eiro dāvanu kartes skolas precēm, bērniem vairs nav brīvpusdienu, pieaugušajiem nav bezmaksas medicīnas pakalpojumu. Tagad vairāk jāmaksā arī par elektrību un nav pārtikas paku.

Ilze šobrīd ir bezdarbniece, ģimenes budžetu veido vīra 600 eiro alga un valsts pabalsts par 3 bērniem.

Māte stāsta: "Ja nebūtu dzīvokļu kredīta, tad varbūt varētu iztikt. Visgrūtāk bērniem ir atteikt kino apmeklējumus un ekskursijas."

Vecāki nevar atļauties bērniem iedot lielu kabatas naudu, tāpēc ģimenē ir noruna, ka par katru skolā saņemto desmitnieku, bērns mājās tiek pie 1 eiro. Diemžēl tad, kad bērni skolā nopelna trīs desmitniekus, vecāki nevar atļauties viņus atalgot ar trim eiro.

Demogrāfu Ilmāru Mežu tas neizbrīna. Viņa aprēķini liecina, ka līdzīgi kā Ilze, 40% Latvijas ģimeņu, kas audzina trīs un vairāk bērnus, cīnās ar trūkumu. Tikpat sliktā situācijā ir arī tie vecāki, kas bērnus audzina vieni, bet jaunās valdības deklarācijā par to nav ne vārda.

Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tēmas