foto: LETA
Pārmaiņas piedzīvos skvērs pie Dailes teātra
Dailes teātra skvērs, kuru līdz teātra 100 gadu jubilejai plāno atjaunot un labiekārtot.
2018. gada 20. novembris, 22:30

Pārmaiņas piedzīvos skvērs pie Dailes teātra

Jauns.lv / LETA

Lai izstrādātu vīziju par Dailes teātra piegulošās teritorijas attīstību, Rīgas pašvaldība sadarbībā ar Kultūras ministriju un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīkos metu konkursu, kuru tuvākajā laikā izsludinās Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP), informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Žūrijā VNĪ pārstāvēs valdes locekle Kitija Gruškevica un arhitekte Ineta Tumaševska. Vērtējumu par konkursā iesniegtajiem darbiem aptuveni sešus mēnešus pēc tā izsludināšanas varētu sniegt konkursa žūrija Kultūras ministrijas eksperta Jāņa Dripes vadībā.

Skvēru pie Dailes teātra iecerēts sakārtot līdz teātra 100 gadu jubilejai - 2020.gada novembrim. Skvērs daļēji ir gan valsts, gan pašvaldības īpašums - teātra skvēra daļa Bruņinieku ielas pusē un Brīvības ielas pusē līdz teātra kasēm ir VNĪ pārvaldībā, savukārt atlikusī daļa Brīvības ielas pusē no kasēm līdz Matīsa ielai - Rīgas pašvaldības īpašumā.

"Esam gatavi atbalstīt ar darbiem Dailes teātra apkārtējās teritorijas sakārtošanu. Ceram, ka kopīgiem spēkiem sadarbībā ar Rīgas domi radīsim risinājumu un finanses Dailes teātra piegulošās teritorijas sakopšanai," sacīja Neimanis.

VNĪ jau uzsākti projektēšanas darbi Dailes teātra ēkas sakārtošanai un energoefektivitātes palielināšanai, lai jau 2019.gada nogalē sāktos būvniecības darbi. Projekta ietvaros tiks siltinātas ārsienas, mainītas ārdurvis, logi, vārti, jumts, pārbūvēta apkures sistēma, kā arī pilnveidots apgaismojums gan uz skatuves, gan ēkā kopumā. Tādējādi komfortablāk un patīkamāk jutīsies gan Dailes teātrī strādājošie aktieri un darbinieki, gan arī izrāžu apmeklētāji, savukārt teātris mazāk maksās par komunālajiem pakalpojumiem un ietaupītos līdzekļus varēs novirzīt citiem mērķiem.

Projektam VNĪ ir piesaistījusi Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu 1,714 miljonu eiro apmērā, kas ir paredzēti tikai ēkas energoefektivitātes uzlabošanai, līdz ar to vēl ir jāmeklē labākais risinājums un finanses apkārtējās teritorijas sakārtošanai.

Papildus energoefektivitātes projektam pēc VNĪ iniciatīvas bija plānots veikt arī teātra priekšlaukuma sakārtošanu, taču saskaņā ar NKMP lēmumu teātra priekšpagalmā ir jāsaglabā esošais risinājums - lielās plātnes, kuras pilnībā būtu iespējams nomainīt tikai pēc ēkas energoefektivitātes projekta pabeigšanas. Savukārt VNĪ apzinātie pagaidu risinājumi ir dārgi un mazefektīvi.

Kā iepriekš skaidroja VNĪ valdes priekšsēdētājs, priekšpagalma noklāšana ar bruģi izmaksātu vairāk nekā 115 000 eiro, kas pēc diviem gadiem būtu jāmaina pret plātnēm. Tā būtu "dzīvas" naudas ierakšana zemē, tādēļ šis risinājums netiks izmantots. Nolemts Dailes teātrim piegulošās teritorijas, tostarp Rīgas domes īpašumā esošās teritorijas un zaļā skvēra, labiekārtošanu risināt kompleksi sadarbībā ar Rīgas pašvaldību un Kultūras ministriju.

VNĪ pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 530 darbinieku. Kopējā aktīvu vērtība 2016.gadā bija 357,81 miljons eiro, apgrozījums 2017.gadā - 40,362 miljoni eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās