foto: LETA
Pagaidām nespējot nosaukt premjera kandidātu ar vairākuma atbalstu, partijas pārliecinātas par iespēju vienoties
Politika
2018. gada 20. novembris, 19:41

Pagaidām nespējot nosaukt premjera kandidātu ar vairākuma atbalstu, partijas pārliecinātas par iespēju vienoties

Jauns.lv / LETA

Lai arī pagaidām partijas nespēja piedāvāt Valsts prezidentam Raimondam Vējonim premjera amata kandidātu ar vairākuma atbalstu, partijas joprojām pārliecinātas par iespēju vienoties par valdību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vējonis šovakar tikās ar visām parlamentā pārstāvētām partijām.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) pēc tikšanās žurnālistiem sacīja, ka partijas meklēs kompromisus un sadarbības iespējas. Arī apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka pagaidām skaidra vairākuma atbalsta kādam vienam kandidātam nav, tomēr partijas strādāšot, lai panāktu rezultātu. Lai virzītos uz priekšu partijām būs jāpanāk vienošanās par reformu jomām, koalīcijas apveidu un premjera kandidātu.

Politiķis kā sarunu pamatu redz "uzticības iedīgļus", kas šodien veidojās, deputātiem lemjot par komisiju vadību.

"KPV LV" politiķis Atis Zakatistovs norādīja, ka atbilstoši Valsts prezidenta teiktajam nominētām premjera amata kandidātam jābūt "saprātīgam laika rāmim", lai panāktu atbalstu viņa valdībai. Prezidents aicinājis saprātīgi sadarboties un domāt par Latviju jaunajā jeb otrajā simtgadē.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns pauda pārliecību, ka prezidents jau ir izlēmis kā rīkoties. Ņemot vērā turpmāko situācijas attīstību, JKP lemšot par dalību potenciālā valdībā. Bordāns norādīja, ka prezidents arī esot paudis, ka nākamajam premjera kandidātam nebūs uzlikti tādi laika rāmji, kādi bija uzlikt Bordānam kā valdības vadītāja amata kandidātam, norādīja politiķis.

"Jaunās Vienotības" politiķis Arvils Ašeradens norādīja, ka Vējonis sarunā politiķiem pauda skaidru aicinājumu necerēt tiem, kas domā, ka būs Saeimas ārkārtas vēlēšanas, jo "tādas nebūs". Tāpat prezidents ļoti pozitīvi novērtējis to, ka Saeimā ir sākušās komisiju vadības vēlēšanas. Vējonis arī aicinājis politiskos spēkus uz ciešāku sadarbību, lai rastu kompromisu valdības veidošanas jautājumā, mēģinot atrast līderi nākamajai valdībai.

Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze pauda, ka politiskais spēks, neskatoties uz tā neiekļaušanu valdības veidošanas sarunās iepriekš, tagad ir gatavs tajās iesaistīties. "Esam atklāti sarunai ar prezidenta nominētu kandidātu," uzsvēra Krauze.

Viņaprāt, svarīgākā šīs dienas atziņa, kas gūta no sarunas ar Valsts prezidentu, ir, ka ārkārtas Saeimas vēlēšanu nebūs un ka jaunajam parlamentam ir jāizveido rīcībspējīga valdība. Krauze apliecināja, ka ZZS ir gatava to darīt.

Savukārt "Saskaņas" līderis Vjačeslvas Dombrovskis norādīja, ka valdības veidošanā iesaistītas vien sešas partijas, bet sarunas sekmīgāk veiktos, ja tajās tiktu iesaistīta arī "Saskaņa". Politiķis to pamatoja norādot, ka, "tieši pateicoties "Saskaņai"" ir ievēlēts rīcībspējīgs parlamenta Prezidijs un ļoti raiti norit arī komisiju vadības vēlēšanas.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc konsultācijām ar Saeimā pārstāvētajām partijām vēl nenominēja premjera amata kandidātu un deva partijām laiku līdz 26.novembrim, lai vienotos par iespējamo nākamo koalīciju.

Prezidents atzina, ka pašlaik nevienam no diviem aktuālajiem premjera amata kandidātiem nav Saeimas vairākuma atbalsta.

7.novembrī Valsts prezidents Ministru prezidenta amatam nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, dodot laiku līdz 21.novembrim panākt vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm, iespējamo valdības sastāvu un Saeimas vairākuma atbalstu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Taču pēc nedēļu ilgiem JKP centieniem vienoties par iespējamo Bordāna valdību un tās darbiem vairākas partijas nolēma izstāties no šīm sarunām. Ņemot to vērā, prezidents Bordāna nomināciju atsauca.