foto: LETA
No Kronvalda parka aizvāktais pērtiķis Sems atgriezies Rīgā
Kultūra
2018. gada 20. novembris, 18:29

No Kronvalda parka aizvāktais pērtiķis Sems atgriezies Rīgā

Jauns.lv / LETA

Gatavojoties nākamajam festivālam "Tēlniecības kvadriennāle 2020" Jaunajā Teikā eksponēta iedzīvotāju iemīļotā pilsētvides instalācija "Pērtiķis Sems", kas pērnā gada rudenī no Kronvalda parka tika pārvesta uz bērnu izklaides parku "Avārijas Brigāde", preses konferencē norādīja festivāla rīkotāju pārstāve Kristiāna Kārkliņa.

Plānots, ka instalācija Jaunajā Teikā atradīsies turpmākos divus gadus. "Mākslas menedžmenta un informācijas centra" pārstāvis un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikše pauda, ka Latvijā nepieiciešams ņemt piemēru no citām Eiropas valstīm un ASV, ieviešot likumos nosacījumus par nepieciešamību Latvijas pilsētu publiskajās vietās atvēlēt noteiktu pilsētvides daļu tieši mākslai.

"Braucot ārpus Latvijas, mēs pilsētvides mākslu redzam daudz, bet tā ir skaidra politiskā nostāja lai publiskā telpa būtu ne tikai funkcionāla, bet gan arī spētu komunicēt ar cilvēkiem," sacīja Bikše.

Kā ziņots, "Tēlniecības kvadriennāle" šogad pirmo reizi paplašinās savu darbības lauku, programmā iekļaujot arī performanču mākslu.

Festivāls "Tēlniecības kvadriennāle Rīga" tradicionāli par savu centrālo mediju ir izcēlis tēlniecību un instalācijas mākslu. Kopš festivālu organizē biedrība "Mākslas menedžmenta un informācijas centrs", tā pamatnostādne ir bijusi ienest mākslu pilsētvidē, veidot nejaušas objekta un indivīda satikšanās pieredzes un caur aktualizētajām tēmām veicināt kritisko domāšanu.