Sabiedrība
2018. gada 20. novembris, 16:56

Grībauskaites neierašanās uz Latvijas simtgades svētkiem sanikno lietuviešus: viņi atsakās piedot savai prezidentei

Jauns.lv

Latvijas publiskajā telpā par Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites lēmumu neierasties uz mūsu valsts simtgades svinībām tika paziņots, nepievēršot tam pastiprinātu uzmanību, taču kaimiņvalsts žurnālisti, eksperti un iedzīvotāji prezidentei un viņas pārstāvjiem nebeidz pārmest šādu soli - neierašanās iemesli esot bijuši pārāk nebūtiski.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Daļa Grībauskaite uz Latvijas valsts simtgades svinībām neieradās lidaparāta tehniskas kļūmes dēļ. Par lidojuma atcelšanu Lietuvas prezidentei tika paziņots īsi pirms paredzētās izlidošanas. 

Jāpiebilst, ka šis nav pirmais gadījums – Lietuvas prezidente neapmeklēja arī Igaunijas simtgades svētkus.

Toreiz iemesls palikt mājās bija sliktie laika apstākļi, kuru dēļ lidaparāts neesot varējis pacelties gaisā.

Vējonis kopā ar Islandes prezidentu noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa

gallery icon
29

Prezidente izlēmusi iet “vieglāko ceļu”

Kaimiņvalsts žurnālisti un citi, kuri izteikušies par prezidentes rīcību, ir neizpratnē, kādēļ gan nevienam neienāca prātā saplīsušo lidaparātu nomainīt pret prezidentes automobiļu konvoju, kurš ar bākugunīm būtu nokļuvis Rīgā vien aptuveni stundu pēc plānotā ierašanās laika.

Līdzīgi esot darīts uz Polijas bijušā prezidenta Ļeha Kačinska bērēm, uz kurām ierasties ar lidmašīnu arīdzan patraucējuši laika apstākļi. Toreiz līdz Krakovai prezidentes konvojs ticis rekordlaikā, ziņo kaimiņvalsts medijs Delfi.lt.

Īpašu neapmierinātību ar savu prezidenti paudis populārais lietuviešu žurnālists Andrjus Tapins, kurš Grībauskaites soli kritizējis gan sociālajos tīklos, gan arī intervijā ar Delfi.lt.

“Latvija ir mūsu draugs, tuvākais kaimiņš un svin savu simto jubileju. Lietuvas tauta savulaik izraudzījās savu vadītāju un, manuprāt, viņai bija jādara viss iespējamais, lai tiktu uz šīm svinībām, lai apsveiktu mūsu draugu dzimšanas dienā. Nav tik svarīgi, oficiāli, neoficiāli, koncerta, parādes, vakara viesību laikā – tas ir jāizdara. Ja izlemts iet vieglāko ceļu – ierakstīt apsveikumu lietuviešu valodā, lidostā, tad darām to ar attieksmi un rūpēm par kaimiņu attiecībām,” kaimiņvalsts medijam paudis Tapins.

Žurnālists arī norādījis, ka Lietuvas prezidente šādi palaidusi garām iespēju nodemonstrēt lielisku draudzības žestu – atrast veidu, kā ierasties ar automašīnu, un visu cilvēku un mediju priekšā skaidri pateikt: “Mēs esam kopā ar jums, lai tur vai kas!”.

Šādi ar sociālo tīklu palīdzību pie latviešiem vērsies lietuviešu žurnālists:

Prezidentes soli kritizē arī bijušais ministrs

Viņu neapmierina arī Lietuvas prezidentes pārstāvju skaidrojumi par notikušo.

“Ja gribi, tad vari. Tu esi valsts galva. Ja saplīsusi lidmašīna, es ticu, ka mums taču ir arī helikopteri? Ja jau varam nocelt no ledus iereibušu makšķernieku, varam arī aizgādāt mūsu prezidentu līdz Rīgai!” nikni joko žurnālists.

Tapins sociālajos tīklos rēķina, ka ar auto konvoju un bākugunīm, prezidente varētu ierasties Rīgā 2,5 stundu laikā. Esot arī bijis variants lidot ar komerciālo reisu, kurš 14.20 pacēlies Viļņā un 15.15 nolaidies Rīgā.

Simtgades salūts "Saules mūžs"

gallery icon
82

“Nē, tu nofilmēji sveicienu lidostā un aizbrauci mājās [...],” pārmetumus Grībauskaitei velta žurnālists.

Bijušais Lietuvas ārlietu ministrs Audronis Ažubalis sarunā ar Delfi.lt arī apstiprinājis, ka šāda prezidentes rīcība viņu esot nepatīkami pārsteigusi.

“Labas attiecības rodas no labas attieksmes. Tas ir labs jautājums, vai šie abi gadījumi [Lietuvas prezidentes neierašanās uz Latvijas un Igaunijas valsts svētkiem] demonstrē labu attieksmi. Iespējams, ka Latvijas prezidentam tika paskaidrota šī situācija, taču, spriežot pēc tā, kas izskanējis publiski, rīcība ir savāda,” paudis bijušais ministrs.

Valsts svētku militārā parāde

gallery icon
99

Ar auto nebrauca, jo nokavētu galvenos pasākumus

Tikmēr Lietuvas ziņu portāls 15min.lt, atsaucoties uz prezidentes Daļas Gribauskaites pārstāvi Neriju Aleksiejūnu, vēsta, ka prezidente neesot braukusi ar auto, jo tādējādi nebūtu paspējusi uz galvenajiem Latvijas valsts svētku pasākumiem.

Par to, ka prezidentes lidmašīna nespēs pacelties, esot kļuvis zināms vien neilgi pirms plānotās izlidošanas un esot bijis par vēlu mēģināt organizēt cita veida transportu.

Kaimiņvalsts mediji arī noskaidrojuši, ka atlikušie divi “Spartan” lidaparāti, kuri ir valsts prezidentes rīcībā, arīdzan bijuši nepieejami dažādu iemeslu dēļ.

Zināms, ka uz Lietuvas simtgades svinībām ieradās gan Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, gan arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

Uz Latvijas valsts simtgades svinībām bija ieradusies Igaunijas prezidente Kersti Kaljulauda un Islandes prezidents Gudni Jouhannessons.

Islande bija pirmā valsts, kura 1991. gada 23. augustā atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.