foto: BNS foto/ Scanpix
Pēc režisora Nekrošus došanās mūžībā vēl nav izlemts, vai JRT nākamgad iestudēs lugu "Brands"
Eimunts Nekrošus (1952-2018).
Kultūra
2018. gada 20. novembris, 15:02

Pēc režisora Nekrošus došanās mūžībā vēl nav izlemts, vai JRT nākamgad iestudēs lugu "Brands"

LETA

Jaunā Rīgas teātra (JRT) vadība vēl nav izlēmusi, vai nākamgad tiks uzvesta norvēģu dramaturga Henrika Ibsena luga "Brands", ko bija plānots iestudēt otrdien mūžībā aizgājušā lietuviešu režisora Eimunta Nekrošus vadībā, sacīja JRT reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Liepiņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lietuvas teātra korifejs Eimunts Nekrošus (21.11.1952.-20.11.2018.)

gallery icon
10

Viņa norādīja, ka lēmums par lugas iestudēšanu vai neiestudēšanu tiks pieņemts, iespējams, tuvākās nedēļas laikā. Saskaņā ar plānoto programmu, lugu skatītājiem bija paredzēts pirmizrādīt nākamā gada martā.

JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sociālajā tīklā "Facebook" publicējis ierakstu Nekrošus piemiņai, norādot, ka sākotnēji JRT kopā ar Lietuvas kolēģi bija plānots uzvest eposu "Gilgamešs", bet pēcāk jauno aktieru trūkuma dēļ nolemts uzvest Ibsena "Brandu".

Hermanis raksta, ka, pēc viņa domām, lugas galvenā varoņa vientulīgums un radikālisms perfekti saskaņotos ar Nekrošus dzīves gājumu un pieeju mākslai. Režisors šim piedāvājumam entuziastiski piekrita, un tika pieņemts lēmums sākt izrādes mēģinājumu pēc jaunā gada svinībām.

"Eimunts Nekrošus bija cilvēks, kurš spēja apvienot teātri ar garīgumu. Viņš bija patiess teātra mūks," raksta Hermanis.

Izvēlētās norvēģu dramaturga 1865.gadā sarakstītās lugas centrā ir luterāņu mācītājs, kurš apmeties uz dzīvi kādā Dieva aizmirstā zvejnieku ciematā, un stāsta gaitā galvenā varoņa Branda rīcība aizvien vairāk nonāk pretrunās ar pārējo ciemata iedzīvotāju interesēm.

Jau ziņots, ka otrdien, dienu pirms savas 66.dzimšanas dienas, miris lietuviešu teātra režisors Eimunts Nekrošus.

Kā ziņu aģentūrai BNS pavēstīja viņa radinieks, Seima vicespīkers Arvīds Nekrošus, režisors juties slikti pēc ceļojuma un nogādāts slimnīcā, kur trijos naktī miris.

Nekrošus dzimis 1952.gada 22.novembrī Raseiņu rajona Pažobres ciemā. Savas karjeras laikā kļuva viņš kļuva par vienu no slavenākajiem lietuviešu teātra režisoriem. Nekrošum piešķirta Lietuvas nacionālā kultūras un mākslas prēmija un citi apbalvojumi.

1978.gadā beidzis Krievijas Valsts Teātra mākslas institūtu (GITIS). Strādājis Lietuvas Valsts Jaunatnes teātrī, no 1993. līdz 1997.gadam bijis starptautiskā teātra mākslas festivāla LIFE režisors. 1998.gadā Viļņā dibinājis teātra studiju "Meno fortas" un bijis tās vadītājs.

Nekrošus kļuva slavens ar Lietuvas Jaunatnes teātrī iestudētajām izrādēm "Kvadrāts", "Pirosmani, Pirosmani", "Mīla un nāve Veronā", "Un garāka par mūžu diena ilgst", "Tēvocis Vaņa". Par vēsturiski nozīmīgu Lietuvas teātrim tiek uzskatīte izrāde "Hamlets", ko Nekrošus iestudējis festivālam LIFE.

Režisors strādājis arī ārzemēs - Itālijā, Krievijā un Argentīnā. Pērn pēc 26 gadu pārtraukuma Nekrošus atgriezās Lietuvas Jaunatnes teātrī, iestudējot izrādi "Cinks" pēc baltkrievu rakstnieces, Nobela prēmijas literatūrā laureātes Svetlanas Aleksijevičas grāmatas.

Savukārt Lietuvas Operas un baleta teātrī Nekrošus režisējis vairākas operas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās