foto: LETA
Īpašā akcijā mediķi protestēs pret esošo situāciju Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorija.
Politika
2018. gada 20. novembris, 13:43

Īpašā akcijā mediķi protestēs pret esošo situāciju Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā

Jauns.lv / LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi, protesta akcijā piespraužot pie formastērpa melnu lenti, paudīs neapmierinātību ar esošo situāciju, informēja NMPD darbinieku Rīgas reģiona arodorganizācijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā norāda arodorganizācijā, šodien sākas tās organizētās protesta akcijas pirmais etaps. Uz apakšstacijām patlaban izsūtītas melnās lentes, kuras arodorganizācija aicina piespraust pie formas tērpa un publicēt bildes sociālos tīklos ar tēmturi "#krizeNMPD".

Arodorganizācija tādā veidā vēlas piesaistīt sabiedrības uzmanību esošajam atalgojuma un resursu trūkumam NMPD.

Šī akcija līdz ar citām turpināšoties tik ilgi, kamēr NMPD mediķiem netiks celts atalgojums par 20%.

Jau iepriekš ziņots, ka NMPD izlēmis izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā saistībā ar to, ka mediķi lielos apmēros pamet darbu dienestā.

Kā iepriekš sacīja dienesta direktore Liene Cipule, NMPD notikusi "masveida mediķu aizplūšana", kas saistīta ar mediķu neapmierinātību ar lielo slodzi un nesamērīgi mazo atalgojumu, kā arī par neskaidrību, kas ar mediķu atalgojumu notiks nākamgad.

Satraukumu par iespējamo atalgojuma nepalielināšanu nākamgad paudušas arī Latvijas lielākās slimnīcas. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvji apgalvoja - ja nākamgad netiks palielināts finansējums mediķu atalgojumam, universitātes slimnīcu darbiniekiem samazināsies ienākumi.

Tikmēr veselības ministre Anda Čakša (ZZS) pauda viedokli, ka patlaban veselības aprūpē notiek apzināta haosa radīšana. Viņa uzsvēra, ka visi politiskie spēki ir solījuši finansējumu veselības aprūpei, kas ir prioritāte, turklāt, viņas ieskatā, ministrija izdarījusi visus priekšdarbus, kas nepieciešami, tostarp informatīvais ziņojums par mediķu atalgojuma palielināšanu iesniegts valdībā, bet finansējums virsstundu apmaksai - jau iestrādāts budžetā. Līdz ar to bažām par finansējuma nepiešķiršanu nevajadzētu būt.