Sabiedrība
2018. gada 18. novembris, 21:28

Simtgades salūts Krastmalā!

Jauns.lv / LETA

11.novembra krastmalā aizvadīts valsts simtgades jubilejai veltītais gaismas uzvedums "Saules mūžs".18 minūtes garš vizuāli muzikāls stāsts sešās daļās par Latvijas valsti no idejas par tās veidošanu līdz šodienai. Uzvedums noslēgsies ar "apliecinājumu Latvijas nākotnei, ticību Latvijas tautai un ikkatram iedzīvotājam."

Uzvedums ir svinību kulminācijas pasākums, kas pieejams visplašākajai auditorijai, gan klātienē abpus Daugavai, gan pie televīzijas ekrāniem, kā arī aiz valsts robežām.

Simtgades salūts "Saules mūžs"

gallery icon
82

Kā novēroja aģentūru LETA, cilvēki bija piepildījuši gan 11.novembra krastmalu, gan Akmens un Vanšu tiltus, gan arī ielas Daugavas kreisajā krastā. Visticamāk, vērienīgo priekšnesumu apmeklēja krietni vairāk cilvēku nekā svētku salūtus citus gadus, par ko liecināja fakts, ka lielās cilvēku plūsmas dēļ bija būtiski grūtāk piekļūt pasākuma norises vietai.

Uzveduma radīšanā piedalījies jaundarbu komponists Ēriks Ešenvalds, tā muzikālais vadītājs ir Kristaps Krievkalns, vizuālās koncepcijas dizainere - Austra Hauks, gaismu mākslinieks - Normunds Bļasāns, bet pirotehnikas un gaismas efektu dizainers Kalvis Kalniņš.

Kā norāda uzveduma mākslinieciskā vadītāja Diana Čivle, tik liela mēroga gaismas uzvedums Latvijā vēl nav bijis - gaismas scenogrāfijā iekļauta gan Daugava starp Akmens un Vanšu tiltiem, gan Gaismas pils, Saules akmens, kā arī Rīgas pils un Vecrīgas panorāma.

Šovs izmaksājis 234 999 eiro un 200 000 eiro no tiem piešķīris Latvijas valsts Simtgades birojs, bet atlikušo daļu nodrošina Rīgas dome.