foto: Ieva Lūka/LETA
Modernizē Liepājas ostas muitas kontroli
Liepājas osta.
Novadu ziņas
2018. gada 17. novembris, 19:29

Modernizē Liepājas ostas muitas kontroli

LETA

Liepājas ostas muitas kontroles punktā uzstādīta un testa režīmā jau strādā jauns transportlīdzekļu un kravu kontroles skeneris, kas ļaus muitas amatpersonām kontroles pasākumus veikt ātrāk un efektīvāk, informēja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai apkarotu nelegālo cigarešu un citu kontrabandas preču apriti, šādi skeneri jau uzstādīti uz valsts austrumu robežas, Rīgas ostā un nu arī Liepājas ostas teritorijā. Latvijas muitā līdz šim tika izmantotas deviņas kravu un konteineru skenēšanas iekārtas, un Liepājā ir uzstādīta desmitā šāda veida iekārta. Muitas amatpersonas jauno iekārtu vērtē atzinīgi, jo līdz šim katru aizdomīgu kravu nācās fiziski pārbaudīt, to atverot, ja nepieciešams, izkraujot, vai arī kontrolē iesaistot speciāli apmācītus darba suņus. Nereti tas prasīja salīdzinoši ilgu laiku.

Liepājas SEZ pārvaldes Drošības, aizsardzības un vides daļas vadītājs Kaspars Poņemecki apgalvoja, ka pietiekami bieži muita un robežsardze atklāj kontrabandu, aiztur cilvēkus. Jaunā iekārta muitai palīdzēs to veikt ātrāk, kas noteikti uzlabos kravu plūsmas ātrumu un drošību Liepājas ostā.

"Skeneris nodrošina ātrāku robežas šķērsošanu, efektīvāku muitas kontroli. Ar šo iekārtu var caurskatīt kravas transportlīdzekļus. Digitālo attēlu uzreiz analizē muitas amatpersonas, uzreiz redz kravā apslēptās kontrabandas preces, izveidotos slēpņus," stāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes Liepājas ostas muitas kontroles punkta muitas virsuzraugs Valerijs Sisenis.

Skenera angāra dzelzsbetona sienas nodrošina, ka skenera darbības laikā ārpus angāra nekādas jonizējošais starojuma ietekmes nav. Skenēšanas laikā transportlīdzekļa vadītājs un pasažieri atrodas ārpus angāra speciāli tam paredzētā telpā, lai nebūtu jāstāv uz ielas. Sisenis uzsvēra, ka apkārtējai videi skeneris nav bīstams, jo iekārtas lietošanai saņemta Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra licence, kas nozīmē, ka iekārta atbilst noteiktām prasībām un personāls ir apmācīts, veikti visi drošības pasākumi, briesmas nedraud ne kravai, ne cilvēkiem.

Skenera iekārtu uzstāda kompānija "Nuctech Warsaw Company limited". Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka skeneru uzstādīšana Ventspils un Liepājas ostās VID izmaksās vairāk nekā piecus miljonus eiro.

Savukārt Ratniece-Kadeģe skaidroja, ka nākamgad Liepājas SEZ pārvalde plāno pārbūvēt galvenās ostas caurlaides, atdalīt vieglo un kravu automašīnu plūsmas, tādā veidā novēršot gaidīšanu garās rindās, lai iebrauktu ostas teritorijā, bet perspektīvā, sadarbībā ar muitu, uzstādīt automātiskos kravu svarus. Vienlaikus viņa informēja, ka jau pirms plānotajiem uzlabojumiem ikgadējā Latvijas Jūras administrācijas pārbaudē atzīts, ka Liepājas osta atbilst visām starptautiskajām drošības prasībām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās