Grāmatu izstāde – visām gaumēm un interesēm
Kultūra
2016. gada 15. februāris, 15:54

Grāmatu izstāde – visām gaumēm un interesēm

Jauns.lv

Tuvojas grāmatmīļu svētki – „Latvijas Grāmatu izstāde 2016”, kas no 26. līdz 28. februārim notiks Izstāžu centrā Ķīpsalā. Latvijas Grāmatnieku ģilde, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un izdevēji ir parūpējušies par plašu kultūras programmu un jaunāko grāmatu prezentācijām.

Izstādes apmeklētājus priecēs gan grāmatu atvēršanas svētki, gan tikšanās ar iemīļotiem rakstniekiem, gan sabiedrības rezonansi izraisījušu notikumu diskusijas. Mazie lasītāji būs gaidīti bērnu izklaides istabā „Millili”, savukārt Grāmatu maiņas punkts, kā ik gadu, pulcēs tos, kuri novērtē iespēju iegūt sen kārotu grāmatu apmaiņā pret savu piedāvāto.

Katrai grāmatai ir savs lasītājs – tik dažāds, cik dažādas ir grāmatas. „Latvijas Grāmatu izstādē 2016” savus apmeklētājus gaidīs populārie izdevēji – „Jāņa Rozes apgāds”, „Apgāds Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Dienas Grāmata”, „Lauku Avīze”, „Mansards”, „Liels un mazs”, „Pētergailis”, LU Akadēmiskais apgāds, „RaKa”, „Avots”, „The White Book”, „Latvijas Grāmata”, „Madris”, „Annele” un citi. Pašmāju izdevējiem pievienosies pārstāvji no Indijas, Krievijas un Turcijas.

Tikšanās ar rakstniekiem

Ar kādiem rakstniekiem tiksimies trīs dienās Ķīpsalā? „Apgāds Zvaigzne ABC” izstādes pirmajā dienā aicina lasītājus uz labi zināmās īru rakstnieces Lūsindas Railijas jaunā romānu cikla pirmās grāmatas atvēršanas svētkiem.

Par dzīvi, literatūru bērniem un pieaugušajiem, kā arī par Ukrainu stāstīs „Jāņa Rozes apgāda” uzaicinātais Tarass Prohasko. Romānu autore, plaši pazīstamā rakstniece Nora Ikstena, kuras „Mātes piens” ir kļuvusi par vienu no populārākajām grāmatām pēdējā laikā, savus cienītājus gaidīs sestdien.

“Bergs & relikviju mednieki” – Arno Jundzes jaunais romāns ir kriptogrāfisks trilleris par senu tekstu glabātajiem noslēpumiem, neparastiem atradumiem un piedzīvojumiem Rīgā, Romā un Venēcijā. Eiropā dižākie koki, Baltijā lielākā ala, dziļākais ezers, noslēpumainās peldošās salas...

Par visu, ko vēl nezinām par Latviju, stāstīs Guntis Eniņš. Savukārt bērniem un viņu vecākiem tikšanās ar apgāda “Pētergailis” jaunāko bērnu grāmatu autoriem Inesi Pakloni, Māri Runguli, Ievu Samausku, Ingunu Cepīti un Juri Zvirgzdiņu būs kā brīnišķīgi, aizraujoši mirkļi.

Plaša programma kultūras stendā

Kurš gan nevēlētos dzirdēt, ko par teātri saka ievērojamā kritiķe Silvija Radzobe? Kultūras programmas stendā autore aicinās uz sarunu par Latvijas talantīgajiem jaunajiem režisoriem un viņu izrādēm. Teātra tēmu turpinās mākslas zinātniece Silvija Geikina, daloties pārdomās par apjomīgo monogrāfiju “Daugavpils teātris”, kas veltīta vienīgajam teātrim Austrumlatvijas reģionā. Apgāds „Mansards” sola, ka grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies aktieri un režisori. No Daugavpils pārcelsimies uz Vecpiebalgu un 19. gadsimtu, lai kopā ar tautas teātra aktieriem, mūziķiem un autori Ingunu Baueri izdzīvotu sieviešu likteņus grāmatā „Hernhūtiešu meitas”.

„Latvijas Grāmatu izstādē 2016” neizpaliks arī diskusijas par grāmatām, vēsturi un sociālām tēmām. Latvijas Nacionālā bibliotēka rosinās apspriest Kultūras kanonu, savukārt valodas gardēžiem būs tīkama Gunta Bereļa diskusija „20. gadsimta izcilie stila meistari un izaicinājumi viņu tekstu tulkošanā”. Sarežģītais laikposms no 1918. līdz 1921. gadam, mūsu valsts tapšana un atsevišķu cilvēku loma tajā ir Valda Rūmnieka un Andreja Miglas jaunākais veikums vēsturisko romānu klāstā.

Savukārt „Latvijas Avīze” piesaka gada skarbāko diskusiju “Eiropa un Latvija – sabruks vai izturēs?”. Otto Ozols pret ANO Starptautiskās Migrācijas organizācijas ekspertu Ilmāru Mežu un LU Teoloģijas fakultātes dekāni Daci Balodi. Pēc skarbās diskusijas par Eiropu sekos smaga tēma rakstnieka un žurnālista Imanta Liepiņa skatījumā “Zolitūdes “Maxima”: traģēdijas sociālekonomiskās cēloņsakarības un sekas” – jaunās grāmatas “Nāvējošie gaisa dārzi” atvēršana. Turpinot vēstures tēmu, par grāmatām “Zem LKP kupola”, “Latvijas diplomātija un ārpolitika 20. gadsimtā” un citiem vēstures tematikai veltītiem izdevumiem stāstīs Voldemārs Hermanis, Inesis Feldmanis un Antonijs Zunda.

Pēc nopietnām diskusijām prasās kas dzīvespriecīgs, pavasarīgs, tādēļ pazīstamā radiožurnālista Dzintara Tilaka humoristiskais romāns ar nelielu fantastikas piesitienu “Piķis un zēvele jeb latvju biznesa nacionālās īpatnības” būs tieši laikā.

“Mēs – pasaules klaidoņi” – tā sauks apgāda “Jumava” topošo grāmatu, kas ir veltījums Jānim Vaišļam. Savos iespaidos un pārdomās dalīsies Pēteris Strubergs, Mārtiņš Šics un citi dēkaiņu cilts pārstāvji.

Grāmatnieki, izdevēji ir sarūpējuši daudzus jaukus brīžus, tikšanās ar autoriem ne tikai „Latvijas Grāmatu izstādes 2016” kultūras programmas stendā, bet arī izstādes dalībnieku ekspozīcijās. Lasītāju iemīļotā rakstniece Monika Zīle parakstīs savu jaunāko grāmatu „Sapnis par Heidelbergu”. Izdzirdot dzejnieces Austras Skujiņas vārdu, teju katrs iedomājas romantisku nostāstu apdvestu sievieti ar īsi apgrieztiem matiem, bet autore Maija Krekle grāmatā „Ilgu putni ar sasietiem spārniem” atklāj līdz šim vēl nedzirdētus stāstus un pretrunas Austras Skujiņas dzīvē. Gan Moniku Zīli, gan Maiju Krekli satiksim plašajā „Latvijas Avīzes” stendā.   

Mācību un izzinošā literatūra

Grāmatu izstāde jau izsenis nav iedomājama bez zinātniskās, metodiskās un mācību literatūras. Kā vienmēr „Izdevniecība RaKa” piedāvās jaunākās mācību grāmatas un literatūru katra izaugsmei. Pašpilnveidei noderīgu literatūru atradīs gan bērni, gan vecāki, gan vecvecāki un pedagogi. Nav aizmirsts neviens vecuma posms – no cilvēka nākšanas pasaulē līdz sirmam vecumam. Vairāk: www.bt1.lv/bt1/lbf Izstādi organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatnieku ģildi un Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Vienlaikus Ķīpsalā, blakus hallē notiks starptautiskā izglītības izstāde “Skola 2016”, kas jauniešiem piedāvā iegūt visaptverošu informāciju par mācību iespējām Latvijā, ārzemēs un palīdz izvēlēties piemērotāko izglītības ceļu.

Seko mums:

www.facebook.com/latvijasgramatu.izstade

https://twitter.com/gramatu_izstade

Izstādes darba laiks:

26. februārī 10.00–18.00

27. februārī 10.00–18.00

28. februārī 10.00–17.00

Biļešu cenas

Ieejas biļetes cena – 1 EUR

Pensionāriem un invalīdiem – bez maksas!

Bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas!

Izstādes "Skola 2016" apmeklētājiem – bez maksas!


Regīna Zommere / Publicitātes foto