foto: LETA
VNĪ izvietos aizsargsietu svecīšu novietošanai pie Rīgas pils mūra Lāčplēša dienā
Sabiedrība
2018. gada 9. novembris, 16:10

VNĪ izvietos aizsargsietu svecīšu novietošanai pie Rīgas pils mūra Lāčplēša dienā

Jauns.lv / LETA

Rūpējoties par vēsturiskā mantojuma saglabāšanu, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) trešo gadu 11.novembrī pie Rīgas pils vēsturiskā apkārtmūra svecīšu novietošanai uzstādīs pēc arhitekta Pētera Blūma idejas veidotu tērauda aizsargsietu, informēja VNĪ.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizsargsiets paredzēts, lai pasargātu Rīgas pils vēsturiskā apkārtmūra ķieģeļus no neatgriezeniskas termiskas bojāšanas, ko rada svecīšu izdedži un liesmu karstums.

VNĪ aicina iedzīvotājus saudzēt atjaunoto apkārtmūri un pēc iespējas izvēlēties svecītes, kas iepildītas stikla ietvaros, lai pasargātu atjaunoto pils akmens mūri no sakusušajiem un dabai nedraudzīgajiem plastmasas pārpalikumiem.

Svecīšu novietošanai paredzētais aizsargsiets veidots no 175 posmiem, kuru garums ir 184 metri, bet platums - viens metrs. Uz viena aizsargsieta posma iespējams izvietot 60 svecīšu, bet kopumā visā sieta garumā iespējams novietot 10 500 svecīšu.

Rīgas pils atjaunošanas projekta pirmās kārtas ietvaros no 2009. līdz 2015.gadam tika veikta pils apkārtmūra restaurācija gandrīz 280 metru garumā un apmēram 950 kvadrātmetru platībā.

Rīgas pils kompleksa apkārtmūris Daugavas un Vanšu tilta pusē izbūvēts kā Pils dārza žogs 19.gadsimta pēdējā ceturksnī. Tā projektu 1874.gadā izstrādājis guberņas arhitekts Jūlijs Hāgens, daļēji pārbūvējot arī bijušā Horna bastiona ārsienu.