foto: Mārtiņš Ziders
“Kas viņa par čekas ziņotāju?!” Uz ekrāniem iznāk filma “Lustrum”
Par savu saskarsmi ar VDK filmā "Lustrum" izstāstīja arī kinorežisore Dzintra Geka-Vaska, pasaulslavenā komponista Pētera Vaska dzīvesbiedre.
Sabiedrība
2018. gada 9. novembris, 10:51

“Kas viņa par čekas ziņotāju?!” Uz ekrāniem iznāk filma “Lustrum”

Jauns.lv

"Viņa nebija tam derīga!" - tā kāds VDK kurators izteicās par vienu no Latvijas kultūras darbiniecēm dokumentālajā filmā “Lustrum”, kas pirmizrādi piedzīvoja 8. novembrī, Nacionālajā kinofestivālā “Lielais Kristaps”. Pirmizrādi apmeklēja daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki, tostarp tādi, kuri nav slēpuši, ka viņiem bijusi darīšana ar VDK.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kurš ir čekas ziņotājs? Kultūras cilvēki novērtē filmu “Lustrum”

Dokumentālās filmas “Lustrum” pirmizrāde 2018. gada 8. novembrī, Nacionālajā kinofestivālā “Lielais Kristaps”. Pēc filmas noskatīšanas daudziem radās jautājums: “Nu, kurš ...

gallery icon
49

“Lustrum” ir režisora Ginta Grūbes veidotā dokumentālā filma par čekas jeb Valsts Drošības komitejas (VDK) atstāto mantojumu. Filmā liecības par Latvijas neseno pagātni un VDK darba metodēm sniedz Vaira Vīķe-Freiberga, Lidija Doroņina-Lasmane, Māra Zālīte, Jānis Peters, Ojārs Rubenis, Jānis Šipkēvics, Georgs Andrejevs, Jānis Rokpelnis, Ivars Seleckis, Dzintra Geka, Ivars Godmanis, Jānis Rukšāns, Jānis Pujāts, kā arī bijušie VDK virsnieki un darbinieki.

Vai filmā kāds no Latvijā pazīstamiem kultūras darbiniekiem beidzot atzinās, ka sadarbojies ar čeku? Vai nosaukti konkrēti ziņotāju vārdi un uzvārdi? Nē! Toties filma sniedz ieskatu VDK vervēšanas metodēs, un tā liek aizdomāties, kam tad īsti ticēt – čekistiem, vai tiem pazīstamajiem kultūras darbiniekiem, kurus tur aizdomās par sadarbību ar VDK.
Filmas radošajā komandā strādāja scenārija autors un režisors Gints Grūbe, scenārija līdzautore Sanita Jemberga, producente Elīna Gediņa-Ducena, pētniece Ilze Jaunalksne, operators Andrejs Verhoustinskis, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Andis Rudzišs, Roberts Brežģis, skaņu režisors Anrijs Krenbergs. Filma veidota filmu studijā "Mistrus Media".