foto: LETA
Partiju līderi komentē Bordāna nominēšu premjera amatam
Politika
2018. gada 7. novembris, 14:34

Partiju līderi komentē Bordāna nominēšu premjera amatam

Jauns.lv / LETA

Attīstībai/Par!" (AP) respektē Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa izvēli un ir gatava sadarbībai, tomēr tā no jaunās valdības veidotāja Jāņa Bordāna (JKP) vēlas redzēt izvērstāku plānu par valdības deklarāciju, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu sacīja AP premjera amata kandidāts Artis Pabriks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat Pabriks piebilda, ka AP respektēs Bordāna pieeju sarunu vadīšanai, proti, tam, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) valdības veidošanā nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību.

Valsts prezidents nosauc pirmo Ministru prezidenta amata kandidātu

Valsts prezidents nosauc Ministru prezidenta amata kandidātu.

gallery icon
23

"Jaunā Vienotība" sagaida "atbildīgu rīcību"

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa aicinātajam Ministru prezidenta amata kandidātam Jānim Bordānam (JKP) ir iespēja atbildīgi rīkoties, lai izveidotu valdību, sacīja "Jaunās Vienotības" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins.

Judins norādīja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks cer, ka Bordāns rīkosies atbildīgi valdības veidošanas procesā. Politiķis gan tieši neatbildēja uz jautājumu, vai par atbildīgu rīcību uzskata arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ņemšanu koalīcijā, ko Jaunā konservatīvā partija (JKP) nevēlas.

JV viedokli par Bordāna nominēšanu formulēs šodien frakcijas sēdē, tāpēc Judins pagaidām atturējās komentēt jautājumu par politiskā spēka gatavību strādāt Bordāna vadītā valdībā. Reizē no politiķa teiktā izrietēja gatavība runāt ar Bordānu par valdības veidošanu, uzsverot, ka ir pozitīvi vērtējamas parlamentā ievēlēto spēku savstarpējās sarunas.

VL-TB/LNNK ir gatava runāt ar JKP par iespējamo sadarbību

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa lēmuma Ministru prezidenta amatam nominēt Jāni Bordānu (JKP), ir gatava runāt ar viņa pārstāvēto Jauno konservatīvo partiju par iespējamo sadarbību, šodien žurnālistiem sacīja VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ņemot vērā, ka iespējami drīza valdības izveidošana ir visu partiju interesēs, nacionālā apvienība ļoti cer, ka šis mērķis viesīs zināmu progresu tālākajā sarunu procesā.

"Mēs šobrīd nevienam nesolam atbalstu, bet mēs solām to, ka būsim aktīvi sarunu partneri un noteikti darīsim visu iespējamo, lai vienošanos panāktu," pauda nacionālās apvienības priekšsēdētājs.

Vaicāts, vai līdz ar to pašlaik VL-TB/LNNK nesaka, ka būtu gatava strādāt Bordāna vadītā valdībā, Dzintars atbildēja, ka pirms visu jautājumu izrunāšanas būtu bezatbildīgi pateikt "nē vai jā". Vispirms nepieciešams apspriesties par veicamajiem darbiem, atbildības sfēru sadalījumu un citām lietām.

KPV LV atbalstīs Bordāna veidotu valdību

Partija "KPV LV" ir gatava atbalstīt Jāņa Bordāna (JKP) veidotu valdību, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni žurnālistiem norādīja "KPV LV" politiķis Aldis Gobzems, kurš arī pretendēja uz premjera krēslu.
 
"KPV LV" var droši paziņot, ka atbalstīs Bordāna veidotu valdību, kā arī politiķi Jutu Srtīķi iekšlietu ministra amatam, ja šis jautājums nonāks līdz balsošanai, teica Gobzems.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Gobzems arī novēlēja izturību Bordānam.

Kā ziņots, Vējonis Bordānu aicinājis divu nedēļu laikā līdz 21.novembrim izveidot valdības aprises un jaunajai valdībai nodrošināt vairākuma atbalstu. Ja līdz tam netiks panākta vienošanās, Valsts prezidents aicinās citu premjera kandidātu veidot valdību.

Prezidents sagaida, ka ar viņu tiks saskaņoti iespējamie ārlietu un aizsardzības ministru kandidāti.

Bordāns ir vienīgais, kurš līdz šim ir piedāvājis konkrētu koalīcijas modeli ar ministru amatu sadalījumu tajā, koalīcijā neiesaistot ZZS un "Saskaņu". JKP pirmajā piedāvājumā sev vēlējās premjera posteni, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēslus.

Saskaņā ar minēto piedāvājumu apvienībai "Attīstībai/Par!" (AP) tiktu trīs ministrijas - Finanšu ministrija, Labklājības ministrija un Veselības ministrija -, kā arī Saeimas spīkera krēsls. Par parlamenta priekšsēdētāju gan jau ir kļuvusi "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāve Ināra Mūrniece.

Atbilstoši JKP pirms pāris nedēļām izteiktajam piedāvājumam trīs ministrijas pienāktos arī VL-TB/LNNK, kura saglabātu kultūras ministra amatu, kā arī tiktu pie Izglītības un zinātnes ministrijas un Zemkopības ministrijas vadības grožiem. Partijai "KPV LV" JKP bija iecerējusi atvēlēt ekonomikas ministra un satiksmes ministra krēslus, bet JV - tieslietu ministra un aizsardzības ministra posteņus.

Ārlietu ministra amatā JKP gribēja redzēt "neitrālu profesionāli" - bezpartejisku diplomātu, par ko vienotos un virzītu visas koalīcijas partijas kopā.

JKP Saeimas vēlēšanās ieguva trešo lielāko atbalstu un 16 deputātu vietas jaunajā parlamentā. 13.Saeimā kopumā darbosies septiņas frakcijas. Vislielākā frakcija - 23 deputāti - ir "Saskaņai", JKP un "KPV LV" pārstāvēs pa 16 deputātiem, AP un VL-TB/LNNK - pa 13, ZZS - 11, bet JV - astoņi.

Valdības veidošanas sarunās līdz šim bijuši iesaistīti visi politiskie spēki, izņemot "Saskaņu".

Iniciatīvu gan bija uzņēmušās "KPV LV", JKP un AP. Katrs no šiem politiskajiem spēkiem piedāvāja arī savu premjera amata kandidātu - "KPV LV" premjera amatam nominēja Aldi Gobzemu, JKP - Bordānu, bet AP - Arti Pabriku.

Politiķi pagaidām nav vienojušies par topošo valdību un pat koalīcijas sastāvu. Tāpat sarunās nebija iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas.