Tūristi Latvijā no eksotiskām valstīm ieved aizliegtās čūskas spirtā un koraļļu suvenīrus. VIDEO
Muitnieki ik pārnedēļas aiztur kādu tūristu, kurš Latvijā no ceļojuma uz eksotiskām valstīm grib ievest aizliegtus dzīvnieku valsts izstrādājumus, pārsvarā suvenīrus. Viņam jārēķinās ne tikai ar mantas konfiskāciju, bet arī naudas sodu.
112
2016. gada 17. februāris, 05:07

Tūristi Latvijā no eksotiskām valstīm ieved aizliegtās čūskas spirtā un koraļļu suvenīrus. VIDEO

Jauns.lv

Ik mēnesi Latvijā tiek noformēti vidēji divi administratīvā pārkāpuma protokoli par aizliegtu dzīvnieku vai augu valsts izstrādājumu ievešanu. Pārsvarā pie soda tiek tūristi, kuri no eksotiskām valstīm ieved koraļļu suvenīrus vai izstrādājumus no krokodila vai čūskādas.

1973. gadā tika pieņemta Vašingtonas jeb CITES konvencija, kurā uzskaitītas ap 36 000 aizsargājamo sugu, kuru izstrādājumus bez attiecīgas atļaujas nedrīkst pārvadāt pāri valsts robežām. Latvieši pārsvarā grēko savas nezināšanas dēļ no ceļojumiem pa eksotiskām valstīm ievedot dažādus suvenīrus – portfeļus, somas vai kurpes no krokodila vai čūskādas, suvenīrus no koraļļiem vai alkohola pudelēs ar tajās „noslīcinātām” čūskām vai skorpioniem, vēsta Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes raidījums „Kivi”.

Likums paredz šādam kontrabandistam ne tikai mantas konfiskāciju, bet arī naudas sodi: fiziskai personai – no septiņiem līdz 350 eiro, bet juridiskai personai - no 15 līdz 700 eiro. CITIES konvencijā iekļautās sugas un izstrādājumus no tām Latvijā atļauts ievest tikai ar Dabas aizsardzības pārvaldes atļauju.

Ja Latvijā nelegāli tiek ievestas aizsargājamās sugas vai izstrādājumi no tām, dzīvās būtnes nonāk zooloģiskajā dārzā, augi - Botāniskajā dārzā, bet dažādi izstrādājumi (suvenīri) no tiem - Dabas muzejā..

Dabas aizsardzības pārvalde informē, ka CITES ir starptautiska vienošanās starp dalībvalstīm, kuras mērķis ir nodrošināt, ka starptautiskā tirdzniecība ar savvaļas augu un dzīvnieku sugām neapdraud to pastāvēšanu dabā. Tā ar īpašu atļauju sistēmas palīdzību regulē un seko līdzi tirdzniecībai ar vairāk nekā 35 000 savvaļas augu un dzīvnieku, kā arī no tiem gatavotiem izstrādājumiem. Tikai pateicoties CITES daudzu dzīvnieku sugu, piemēram, ziloņu vai degunradžu, populācijas mūsdienās nav izmirušas. Latvija CITES konvenciju ratificēja 1997. gadā.

Sīkāk par dzīvnieku kontrabandas problēmām Latvijā skatieties videosižetā.

Dzīvnieku kontrabanda Kasjauns.lv/Foto: Vida Press/Video: LU Sociālo zinātņu fakultātes raidījums „Kivi”