Nacionālā teātra lugu konkursa galveno balvu ieguvis Artūrs Dīcis. FOTO
Latvijas Nacionālā teātra lugu konkursa galveno balvu ieguvusi Dailes teātra aktiera Artūra Dīča luga "Lidojošais Travolta".
Kultūra
2016. gada 17. februāris, 11:20

Nacionālā teātra lugu konkursa galveno balvu ieguvis Artūrs Dīcis. FOTO

Jauns.lv

Latvijas Nacionālā teātra lugu konkursa galveno balvu ieguvusi Dailes teātra aktiera Artūra Dīča luga "Lidojošais Travolta", šodien paziņoja teātra direktors Ojārs Rubenis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par lugu Dīcim tika 5000 eiro prēmija, turklāt par tās iestudēšanu "cīnījušies" pieci no režisoriem, kas bijuši konkursa žūrijā. Tomēr tiesības iestudēt šo lugu ieguvis Regnārs Vaivars, un plānots, ka tā tiks uzvesta nākamā gada sākumā.

Otrā vieta un 3000 eiro prēmija lugu konkursā piešķirta lugas autorei no Latgales Annai Rancānei, un to uzvešanai jau nolūkojis režisors Valdis Lūriņš. Plānots, ka tā varētu tikt uzvesta šā gada beigās.

Savukārt trešā vieta un 2000 eiro prēmija tikusi līdz šim nedzirdētam autoram Andrim Ūdrim, kurš sarakstījis darbu "Apsolu". Kā prēmiju pasniegšanas pasākumā atzina lugas autors, viņam šis darbs dramaturģijā nav pirmais, tomēr pirmo reizi viņš piedalījies šāda mēroga konkursā.

Teātris šoreiz piešķīris arī trīs veicināšanas prēmijas, kas nozīmē, ka arī šīm lugām tiek saskatīts potenciāls un režisoriem par tām ir interese. Pirmā prēmija tika Rūtai Žeinai par lugu "Puķainais peldkostīms", otrā prēmija Rodžeram Dekūram par lugu "Eiropas direktīva", bet trešā prēmija - Leldei Stumbrei par darbu "Karaļa četras meitas". Rubenis atklāja, ka Stumbres luga izraisījusi neviltotu sajūsmu režisoru vidū.

Atceroties iepriekšējo lugu konkursu, Rubenis atzina, ka toreiz iesniegtie darbi bijuši pilni negāciju un drūmi, savukārt šajā konkursā lugām cauri vijies zināms gaišuma pavediens, kas raisījis cerību, ka dzīve ir uzlabojusies.

Ja iepriekšējā konkursā iesniegti 75 darbi, šajā to skauts bijis 22. No tiem tālākai izvērtēšanai izvēlēti 11 darbi, no kuriem tad arī atlasīti seši labākie.

Konkursa žūrijas komisijas sastāvā bija Latvijas Nacionālā teātra štata režisori Edmunds Freibergs, Indra Roga, Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, teātra direktors Ojārs Rubenis un direktora palīdze repertuāra jautājumos teātra zinātniece Ieva Struka.

Konkursa uzdevums bija veicināt Latvijas dramaturģijas attīstību un stimulēt jaunu darbu tapšanu, kas liecinātu par šodienas procesiem, notikumiem un personībām un piedāvātu pārvērtēt no jauna skatpunkta 20.gadsimta notikumus Latvijā.

 

LETA / Foto: Anete Janševica