foto: Shutterstock
Latvijas robežu drīzumā sargās melus atpazīstoši roboti
Mākslīgais intelekts ierakstīs un analīzes ceļotāju seju mikroizteiksmes atbilžu laikā, pēc kā noteiks, vai iztaujātais ir vai nav melojis.
Sabiedrība
2018. gada 2. novembris, 07:55

Latvijas robežu drīzumā sargās melus atpazīstoši roboti

Jauns.lv

Uz Eiropas Savienības (ES) robežām Grieķijā, Ungārijā un Latvijā ieceļotājus jau tuvākajā laikā pārbaudīs melus atpazīstoši roboti, vēsta pazīstamais britu medijs "Telegraph".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šis četrarpus miljonus eiro vērtais projekts saucas "iBorderCtrl" un tā mērķis ir stiprināt drošības kontroli un mazināt terorismu. Arī Lielbritānija, Kipra, Spānija, Polija un Vācija ir ieinteresētas iesaistīties projektā.

Tūristiem turpmāk būs jāaugšuplāde savas pasu bildes, kredītkartes un turības apiecinājumus, bet tālāko ar vebkameras palīdzību paveiks mākslīgais intelekts.

Roboti ceļotājiem uzdošot jautājumus, piemēram, "Kas atrodas jūsu koferī?" vai "Ja atvērsim koferi, vai tiešām mēs atradīsim to, ko jūs teicāt?". Mākslīgais intelekts ierakstīs un analīzes ceļotāju seju mikroizteiksmes atbilžu laikā, pēc kā noteiks, vai iztaujātais ir vai nav melojis.

Roboti tiks ieprogrammēti, ņemot vērā ceļotāja nacionālitāti, valodu un dzimumu. Tie ieceļotāji, kuri būs veiksmīgi izturējuši pārbaudi, saņems īpašu QR kodu, ar kuru tiks atļauta ieceļošana ES. Pārējie cilvēki tiks nosūtīti pie robežsargiem, kuri viņiem veiks papildu pārbaudes.

Jaunā robežkontroles sistēma pēc testiem šobrīd nostrādā vien 76% gadījumu, bet "iBorderCtrl" plāno, ka tā tiks uzlabota un sasniegs vismaz 85% produktivitāti. Sākotnējos testos tika pārbaudīti vien 30 cilvēki, kuriem ik pa laikam bija apzināti jāmelo, tāpēc sasniegtie rezultāti varētu nebūt pārāk objektīvi.

Programmas testēšana ilgs aptuveni pusgadu un pēc tam tiks lemts, kad tā tiks ieviesta vispirms uz ES robežām, tostarp Latvijā.