Bergmanis: "Filmai par Krievijas iebrukumu Latvijā nav sakara ar Latgales reģiona realitāti"
Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis: "Patiesībā šī filma ir par pašiem britiem, kuri pārbauda savu gatavību aizstāvēt alianses sabiedroto – Latviju."
Viedokļi
2016. gada 18. februāris, 14:48

Bergmanis: "Filmai par Krievijas iebrukumu Latvijā nav sakara ar Latgales reģiona realitāti"

Jauns.lv

Telekanāla BBC filma par Krievijas iebrukumu Latvijā ir tikai un vienīgi tās autoru interpretācija, kam nav nekāda sakara ar Latgales reģiona un tās iedzīvotāju dzīves realitāti, uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Piektdien plkst.21.15 LTV1 ēterā tiks demonstrēta Lielbritānijas raidsabiedrības BBC filma "World War Three: Inside The War Room", kura iepriekš izraisīja plašu ažiotāžu.

"Saistībā ar Latvijas sabiedriskās televīzijas lēmumu demonstrēt BBC filmu, kuras sižets tieši saistīts ar Latvijas austrumu daļas okupāciju, vēlos uzsvērt, ka šīs filmas scenārijs ir tikai un vienīgi tās autoru interpretācija, kam nav nekāda sakara ar Latgales reģiona un tās iedzīvotāju dzīves realitāti. Patiesībā šī filma ir par pašiem britiem, kuri pārbauda savu gatavību aizstāvēt alianses sabiedroto – Latviju," pirms filmas demonstrēšanas LTV1 ēterā norāda Bergmanis.

Aizsardzības ministrs uzsver, ka filma kārtējo reizi apliecina, cik NATO 5.paragrāfa jautājums ir nozīmīgs ne tikai Latvijai, bet arī lielajām NATO dalībvalstīm. "Tādēļ šāda filma, kura nepārstāv Lielbritānijas valdības oficiālo politiku, drīzāk jāuztver kā nopietns signāls pašai aliansei izvērtēt un apstiprināt savu gatavību aizstāvēt ikvienu NATO valsti neatkarīgi no tās lieluma, ja šāda nepieciešamība rastos. Ja Krievija 2014.gadā nebūtu okupējusi Krimu, izvērsusi karu Donbasā un Gruzijā 2008.gadā, tad BBC par šāda scenārija filmas veidošanu, visticamāk, nerastos pat domas," pauda Bergmanis.

Ministrs arī norādīja, ka NATO ir pasaules spēcīgākā militārā alianse, kura sargā un sargās Latviju, jo mēs esam daļa no šīs alianses. "Jau šobrīd mūsu valsts drošību sekmē pastāvīga sabiedroto klātbūtne Latvijā, regulāras starptautiskās militārās mācības, kā arī NATO sniegtais atbalsts gaisa telpas patrulēšanā virs Baltijas valstīm un citas kopīgas reģiona drošību veicinošas aktivitātes," teica Bergmanis.

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka svarīgi apzināties, ka arī mēs paši esam atbildīgi par savu valsti, stiprinot Latvijas pašaizsardzības spējas un savu iekšējo drošību. Latvijai jāizdara viss, kas atkarīgs tikai no mums pašiem, lai nevienam nebūtu pamats apšaubīt mūsu valsts pastāvēšanu, tās drošību un teritoriālo integritāti," uzsvēra Bergmanis.

Tāpat viņš vērsa uzmanību uz to, ka filma noteikti nav par to, cik bīstama ir Latgale vai tur dzīvojošie cilvēki. "To zina ikviens ārvalstu žurnālists, kurš apmeklējis Latgali un ticies ar tās iedzīvotājiem. Latgalē bija, ir un vienmēr būs īsteni Latvijas patrioti. Par to esmu pārliecinājies, vairakkārt apmeklējot šo Latvijas daļu, tiekoties ar zemessargiem no šī reģiona, un zinot cik daudzi karavīri no Latgales dien NBS," sacīja aizsardzības ministrs.

BBC veidotā filma “World War Three: Inside The War Room” ir izraisījusi plašu starptautisku rezonansi Eiropas politiskajā vidē, sabiedrībā un mediju slejās. Filmas tapšanu ir diktējusi pēdējo gadu ģeopolitiskā situācija, kuras neatņemama sastāvdaļa ir bijusi arī Latvija un Baltijas valstis. BBC šīs filmas sižetā, kurā netiek atspoguļoti reāli notikumi, ir iekļāvusi Latviju.

Pirms "World War Three: Inside The War Room" noskatīšanās LTV1 piedāvās "Patiesības stundas" priekšvārdu ar žurnālistu Imantu Frederiku Ozolu, kurš uz diskusiju aicinājis politoloģi Ilgu Kreitusi un Ārlietu ministrijas Valsts sekretāru Andreju Pildegoviču.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA