Runā Rīga
2016. gada 18. februāris, 17:15

Uzsākti meža kopšanas cirtes darbi Mežciemā pie Gaiļezera

Jauns.lv

SIA Rīgas meži Rīgas mežniecība ir uzsākusi kopšanas un izlases cirti Rīgā, Mežciemā, mežā starp Hipokrāta, Malienas un Juglas ielām, blakus Austrumu slimnīcai Gaiļezers.

Ciršanas laikā Rīgas mežniecības 133. un 134.kvartālā tiks izcirsti slimie, bojātie un augšanā atpalikušie koki, kā arī atbrīvota vieta palikušajiem kokiem. Tāpat cirsmās tiks izkopti pameža krūmi.

Rīgas administratīvajā teritorijā esošajos mežos ir ierobežota saimnieciskā darbība, tie pamatā tiek apsaimniekoti pilsētnieku rekreācijas un atpūtas vajadzībām. Taču kopšanas cirtes mežā ir nepieciešamas, jo nekoptā mežā koki atrodas pārāk blīvi, kā rezultātā koki izstīdzē, to vainagu, resnuma un garuma proporcijas ir nesamērīgas un samazinās meža noturības spēja. Tāpat veidojas blīvs pamežs, kas ierobežo ne tikai meža augšanu, bet arī tā izmantošanu drošām pastaigām, sportiskām aktivitātēm vai sabiedriskiem pasākumiem, jo nekoptā mežā krūmi var kalpot par aizsegu noziedzīgām darbībām, skaidro SIA Rīgas meži.

Atbilstoši ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas un dabas aizsardzības principiem cirsmās tiks atstāti arī atsevišķi sausi jeb tā sauktie ekoloģiskie koki. Mežā kā dabiskā sistēmā ietilpst dažādu vecumu koki, tāpēc īpaša nozīme ir ekoloģiskajiem kokiem, kas arī mežsaimnieciskās darbības apstākļos sasniedz savu bioloģisko vecumu, nodrošina meža vides nepārtrauktību un kā bioloģiski veci koki kalpo par mājvietu daudzām retāk sastopamām sugām. Lielākie ieguvēji cirsmās, kurās atstāti ekoloģiskie koki, ir meža putni: dzeņi, dzilnas, meža baloži, dažas plēsīgo putnu sugas.

Ciršanas vietas tiks norobežotas, un izvietotas brīdinājuma zīmes. Meža apmeklētāji kopšanas cirtes laikā tiek lūgti ievērot drošības prasības.

Sadarbībā ar SIA "Rīgas meži" / Foto: Edijs Pālens/LETA