Sabiedrība
2016. gada 19. februāris, 06:43

Ceļotāji pārsteigti: robežsargi pie Latvijas-Lietuvas robežas visiem pārbauda pases

Jauns.lv

Sen aizmirstai procedūrai uzdūrusies kāda Rīgas ģimene. Kaspars ar sievu Ilvu devušies uz ārzemēm, un pie Latvijas-Lietuvas robežas, gluži kā agrākos laikos, viņus apstādinājuši robežsargi un palūguši uzrādīt personu apliecinošus dokumentus.

„Cauri Lietuvai sanāk braukt samērā bieži un jau vairākus gadus biju apradis ar tagadējām robežām – ja šķērsot sanāk naktī un ar autobusu, tad bieži vien pat nemani, kā jau esi tālu aiz Latvijas-Lietuvas robežas,” stāsta Kaspars. Pēdējo ceļojumu gan apturējusi pēkšņa robežkontrole. Autobusam uzdots piestāt, pēc kā robežsargi pasažieriem lūguši uzrādīt dokumentus. “Mūs abus šī kontrole diezgan izbrīnīja. Īsti nezinu, kādi tam iemesli, taču, ņemot vērā visas šī brīža problēmas ar bēgļiem un nelegālajiem imigrantiem, pieļauju, ka tas varētu būt savstarpēji saistīts,” prāto Kaspars.

Robežkontrole notiek izlases kārtībā

Patieso situāciju uz Latvijas robežām skaidro Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Jevgēnija Pozņaka. Viņa atklāj, ka Latvijas dalība Šengena zonā nenozīmē pilnīgu robežu pamešanu novārtā: „Kopš 2007.gada decembra, kad Latvija pievienojās Šengenas zonas dalībvalstīm, uz Latvijas-Lietuvas un Latvijas-Igaunijas robežas robežkontrole vairs nepastāv. Toties robežsardzes Imigrācijas dienestu robežsargi ikdienā veic imigrācijas nosacījumu kontroli – personu dokumentu pārbaudi gan ieceļojošām, gan izceļojošām personām valsts iekšienē.” Robežsardzē atklāj, ka šādas pārbaudes notiek izlases kārtībā, apstādinot uz autoceļiem gan vieglās auto, gan kravas mašīnas, gan arī autobusus. Robežsardze mierina, ka šīs pārbaudes šobrīd nenotiek biežāk kā ierasts un nav saistītas ar bēgļiem vai nelegālo imigrantu pastiprinātu pieplūdumu.

Aicina cilvēkus neatstāt dokumentus mājās

„Atgādinām, ka izceļojot arī uz Igauniju un Lietuvu, jābūt līdzi ceļošanas dokumentam, kas Latvijas iedzīvotājiem ir pase vai ID karte. Jo arī kaimiņvalstīs var apstādināt imigrācijas struktūrvienību darbinieki, lai veiktu imigrācijas kontroli,” skaidro Robežsardzē. Pārbaudi ir iespējams veikt arī gadījumā, ja dokumenti nav pa rokai, taču paņemot tos līdzi, šis process notiks daudz ātrāk.

Kasjauns.lv/Foto: Robežsardzes arhīvs, Agnese Gulbe/LETA

Tēmas