foto: LETA
Automašīnu zagļus turpmāk sodīs daudz bargāk
Automašīnas.
112
2018. gada 23. oktobris, 18:55

Automašīnu zagļus turpmāk sodīs daudz bargāk

Jauns.lv / LETA

Valdība šodien atbalstīja grozījumu projektu Krimināllikumā, kas cita starpā paredz noteikt smagākus sodus par automašīnu zādzībām un veicināt cīņu pret krāpšanos ar Eiropas Savienības (ES) finanšu līdzekļiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tieslietu ministrijā (TM) skaidroja, ka kriminālatbildība par transportlīdzekļu zādzību tiks pastiprināta, jo transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības avots, kurš tiek speciāli apdrošināts un reģistrēts Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Ar jaunajiem grozījumiem arī ieviesta ES direktīva par cīņu pret krāpšanu, kas skar ES finanšu intereses. Grozījumi izstrādāti, lai preventīvi aizsargātu indivīda un sabiedrības drošību no noziedzīgiem nodarījumiem un lai noziedzīga nodarījuma izdarītājs tiktu saukts pie kriminālatbildības atbilstoši kaitējumam.

Ar grozījumiem Krimināllikumā tiks noteikta soda politika attiecībā uz noziedzīgiem nodarījumiem, kas skar ES finanšu intereses, un stiprināta aizsardzība pret šāda veida noziedzīgiem nodarījumiem, novēršot krāpšanu un citas nelikumīgas darbības minēto finanšu interešu jomā.

Papildus grozījumi nosaka kriminālatbildību par Apvienoto Nāciju Organizācijas, ES un citu starptautisko organizāciju noteikto sankciju vai par Latvijas noteikto nacionālo sankciju pārkāpšanu.

Apjomīgajos Krimināllikuma grozījumos arī iekļauta kriminālatbildības iestāšanās par izvairīšanos no tiesas nolēmuma, ar kuru uzlikts pienākums izpildīt noteiktas darbības, izņemot nolēmumu par naudas piedziņu vai mantas atdošanu, pildīšanas pēc procesuālās sankcijas vai soda piemērošanas par nolēmuma nepildīšanu.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā līdz 2019.gada 6.jūlijam, proti, direktīvai paredzētajā ieviešanas termiņā. Ar grozījumiem iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā.