Kārtējā pašnāvība Latvijas cietumā. Centrālcietumā pakāries 35 gadus vecais Juris. VIDEO
Rīgas Centrālcietumā trešdien pakāries kāds 35 gadus vecs ieslodzītais. Kopš 2012. gada Latvijas cietumos pašnāvību izdarījuši 18 ieslodzītie.
112
2016. gada 19. februāris, 17:14

Kārtējā pašnāvība Latvijas cietumā. Centrālcietumā pakāries 35 gadus vecais Juris. VIDEO

Jauns.lv

Rīgas Centrālcietumā trešdien, 17. februārī, kāds 35 gadus vecs ieslodzītais Juris izdarījis pašnāvību pakaroties. Ieslodzījumu lietu pārvaldei sīkāku informāciju par notikušo nesniedz. Tomēr neoficiāla informācija liecina, ka pašnāvību izdarījušais gaidījis tiesas prāvu par avārijas izdarīšanu dzērumā.

Par notikušo pašnāvību kāds ieslodzītais esot telefoniski paziņojis LNT raidījumam „Degpunktā”. Viņš pastāstījis, ka trešdienas rītā cilvēkus aiz restēm satraukusi ziņa par viņu biedra nāvi. Viņš pakāries dušas telpā. Nelaime notikusi no rīta, kad ieslodzītie posās pastaigai. Tajā laikā vīrietis nez kā esot viens nokļuvis dušas telpā, kur izdarījis pašnāvību.

Mirušais vīrietis tiesu vēl gaidījis, iespējams, – par avārijas izraisīšanu reibumā. Viņam bijis piespriests drošības līdzeklis – apcietinājums. Cietumā viņš strādājis saimnieciskajā apkalpē. Proti, mainījis citiem gultas veļu un tamlīdzīgi. Kad darba nav bijis, it kā sēdējis slēgtā kamerā.

„Pēc idejas viņiem (tādiem ieslodzītājiem, kāds bija Juris) jābūt slēgtiem, jo viņi nav notiesāti, bet viņi strādā par velti. Mazgā dušas telpas, maina gultas veļu. Tas notiek otrdienās, un pārējā laikā viņiem jābūt slēgtiem, jāsēž kamerā. Ja kameru ver vaļā, viņiem klāt vienmēr jābūt policistam. Kad viņi staigā pa cietumu un maina gultas veļu, visu laiku klāt jābūt klāt policistam. Trešdienā viņiem vispār bija jāsēž kamerā,” telefonsarunā ar „Degpunktā” atklāja cietumnieks. Viņš uzskata, ka ieslodzītais pašnāvību izdarījis cietumsargu nolaidības dēļ.

Ieslodzījumu vietu pārvaldes preses sekretāre Ināra Makārova Kasjauns.lv pastāstīja: „Ieslodzījuma vietu pārvalde apstiprina, ka 2016. gada 17. februārī Rīgas Centrālcietumā tika konstatēts, ka apcietinātais (dzimis 1980.gadā) izdarījis suicīdu pakaroties. Ir uzsākts kriminālprocess un tiek veiktas visas kriminālprocesam nepieciešamās darbības. Ieslodzījuma vietu pārvaldē ir sākta arī dienesta pārbaude.

Informāciju, vai par minēto pašnāvību žurnālistus telefoniski informēja kāds Rīgas Centrālcietuma ieslodzītais, nevaram nedz apstiprināt, nedz noliegt, jo šī informācija tiek pārbaudīta”.

Pēdējo četru gadu laikā – jau 18 pašnāvība Latvijas cietumos

Statistika liecina, ka pēdējos gados pašnāvību skaits Latvijas cietumos gājis mazumā.

2012. gadā tādu bija septiņas, 2013.gadā – trīs, 2014. gadā – piecas, bet 2015.gadā – divas.

„Pašnāvību skaitu sabiedrībā ietekmē sociālie, ekonomiskie aspekti, veselības problēmas, arī atkarības vielu lietošana. Šobrīd suicīdu skaita ziņā Latvija ieņem 4. vietu Eiropā un 8. vietu pasaulē. Ieslodzījuma vietās esošie ieslodzītie ir daļa no sabiedrības, kurā mēs dzīvojam. Arī ieslodzītajiem nākas saskarties gan ar dažādām sociālajām un ekonomiskajām problēmām (nonākot ieslodzījumā zaudē mājvietu, izirst ģimene), gan arī veselības problēmām un atkarībām. Ieslodzījuma vietās tiek pievērsta uzmanība suicidālo gadījumu novēršanai un prevencijai. Ar ieslodzītajiem strādā sociālie darbinieki un psihologi, pirms diviem gadiem uzsākts un šobrīd turpinās EK projekts „Suicīda preventīvās sistēmas pilnveide ieslodzījuma vietās”. Šā projekta mērķis ir izveidot savlaicīgas ieslodzīto personu pašnāvību un pašsakropļošanās riska diagnostikas, preventīvā darba un krīzes intervences sistēmu,” Kasjauns.lv teica Ināra Makārova.

Ieslodzītais izdara pašnāvību Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA /Video: LNT „Degpunktā”