foto: Zane Bitere/LETA
Klajā nākušo Nacionālo enciklopēdiju cilvēki burtiski izķer
“Ir liels apjoms, bet, protams, ka vienmēr gribas vēl lielāku,” teic Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis. Viens no šķirkļiem ir par vilku.
Sabiedrība
2018. gada 23. oktobris, 05:29

Klajā nākušo Nacionālo enciklopēdiju cilvēki burtiski izķer

Kas Jauns Avīze

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā svinīgi atvērts Nacionālās enciklopēdijas drukātais sējums Latvija.

Gaismas pils sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts uzsver, ka enciklopēdijas tapšana ir būtiska Latvijas valsts simtgades programmas daļa, veidojot paliekošas vērtības – nozīmīgu zināšanu resursu latviešu valodā.

Sējums Latvija iekārtots tematiski un izceļ plašu faktoloģisko pārskatu par valsti pēc neatkarības atjaunošanas. Saturu veido vispārīgas ziņas par valsti, vēsturi, dabu, kultūru, izglītību, zinātni, valsts iekārtu un pārvaldi, demogrāfiju, tautsaimniecību, veselību, sociālo aizsardzību, komunikāciju, grāmatniecību un poligrāfiju, reliģiju, sportu, ir vairāki pielikumi.

Sējuma 864 lappusēs apkopoti vairāk nekā 250 šķirkļu un vairāk nekā 1000 ilustrāciju, tostarp kartes, fotouzņēmumi, gleznu reprodukcijas, grafiki, tabulas. Visu šķirkļu autori ir attiecīgo tēmu un jomu vadošie speciālisti Latvijā, vairumā gadījumu zinātnieki. Enciklopēdijas galvenais redaktors ir vēstures doktors Valters Ščerbinskis.

Enciklopēdija jau nopērkama Nacionālās bibliotēkas Draugu telpā 1. stāvā un grāmatnīcās "Jānis Roze" visā Latvijā, vēlāk būs pieejama arī citās grāmatnīcās. Pirmā tirāža sagatavota 3000 eksemplāros, taču lielās intereses dēļ izsludināts iepirkums vēl 1000 eksemplāru izgatavošanai. Bibliotēkā cena ir 38,50 eiro. Pieprasījums ir tik milzīgs, ka, visticamāk, sekos nākamais laidiens. Cilvēki enciklopēdiju burtiski izķer.

Nacionālās enciklopēdijas elektronisko vietni enciklopedija.lv plānots atklāt 18. decembrī, un tā top kā plašs un uzticams bezmaksas informācijas resurss latviešu valodā ar iespēju to nemitīgi pilnveidot. Nacionālās enciklopēdijas tapšanai izveidoto padomi vada kultūras ministre Dace Melbārde, tajā ir aptuveni 30 rektoru un iestāžu vadītāju un 50 nozaru ekspertu.