Mūsējie triumfē Berlinālē: Renāra Vimbas filma "Es esmu šeit" saņem "Kristāla lāci"
Filmas galvenā varone ir vidusskolniece Raja Latgales laukos; viņa pēc tēva nāves un mātes aizbraukšanas uz Londonu ir vienīgā atbildīgā par mazo brāli un dzimtas mājām.
Kultūra
2016. gada 19. februāris, 22:44

Mūsējie triumfē Berlinālē: Renāra Vimbas filma "Es esmu šeit" saņem "Kristāla lāci"

Kasjauns.lv

19. februāra vakarā notika apbalvošanas ceremonija Berlīnes starptautiskā kinofestivāla konkursa programmā “Generation”, un kategorijas “14plus” galveno balvu – Kristāla lāci – saņēma Latvijas režisora Renāra Vimbas filma “Es esmu šeit”, kas visā Latvijā kinoteātros parādīsies no 26. februāra, portālu Kasjauns.lv informē Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

14. februārī Berlīnes Starptautiskā kino festivāla ietvaros notika režisora Renāra Vimbas debijas spēlfilmas Es esmu šeit pasaules pirmizrāde festivāla konkursa programmā Generation. Pirmizrādē bija klāt arī Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde un Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma, kura novērojusi, ka Renāra Vimbas filmai esot gluži maģiskas spējas aizraut un aizkustināt auditoriju.

Berlināles konkursam Generation šogad bija pieteiktas vairāk nekā 2000 filmu, programmas kategorijā 14plus kopā ar Renāra Vimbas debiju bija iekļautas 15 pilnmetrāžas filmas. Festivāls lepojas, ka konkursā Generation - īpašajā jauniešu un bērnu filmu sacensībā, kāda nenotiek citos A klases festivālos -, filmu vērtētāji ir vienā vecumā ar filmu varoņiem:  kategorijā Generation Kplus filmas vērtē bērnu žūrija, bet kategorijā Generation 14plus – jauniešu žūrija, šogad septiņu cilvēku sastāvā.  Viņu piešķirtā balva, Kristāla lācis, ir formā tāda pati un pēc nozīmes tikpat svarīga kā Berlināles galvenie Zelta lāči un Sudraba lāči.

Latvijas kino vēsturē līdz šim bijis tikai viens Berlināles Kristāla lācis – 1995. gadā to konkursa Generation Kplus īsfilmu sadaļā saņēma režisors Nils Skapāns par filmiņu Lidojam?! no seriāla Munks un Lemijs. Savukārt 2013. gadā Berlināles konkurss Generation Latvijai bija dubultveiksmīgs – bērnu filmu sadaļā Jāņa Norda spēlfilma Mammu, es tevi mīlu saņēma starptautiskās žūrijas piešķirto Grand Prix, bet Ēvalda Lāča animācijas filmai Eži un lielpilsēta tika divas speciālbalvas – no bērnu žūrijas un no starptautiskās žūrijas.

Filma “Es esmu šeit” no 26. februāra būs skatāma Latvijas kinoteātru repertuārā. Filmas galvenā varone ir vidusskolniece Raja Latgales laukos; viņa pēc tēva nāves un mātes aizbraukšanas uz Londonu ir vienīgā atbildīgā par mazo brāli un dzimtas mājām, kuras vecmāmiņa labāk gribētu pārdot. Rajai nākas saskarties ar grūtībām, kuru priekšā apjuktu pat pieaugušais, viņas un brāļa dzīve radikāli pārvēršas un arī pirmā mīlestība nav tikai saulaina vien, taču jaunās meitenes cīnītājas spars liek skatītājam turēt īkšķi, lai Rajai izdodas.

Filma producēta Latvijas studijā Tasse Film un to veidojusi internacionāla komanda – scenārija autors un režisors Renārs Vimba, operators Arnar Thorisson (Islande), komponists Ēriks Ešenvalds, mākslinieks Aivars Žukovskis, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, grima māksliniece Stīna Skulme, montāžas režisors Georgios Mavropsaridis (Grieķija), skaņu režisors Jonas Maksvytis (Lietuva). Lomās – Elīna Vaska, Andžejs Jānis Lilientāls, Edgars Samītis, Ruta Birgere, Zane Jančevska, Rēzija Kalniņa, Indra Briķe un citi.

Karlīna Timofejeva/ Publicitātes foto

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās