foto: LETA
Iespējams interešu konflikts: Jelgavas iestādes vadītājs saņem ziedojumus biedrībām, kuru valdē darbojas
Sabiedrība
2018. gada 20. oktobris, 12:45

Iespējams interešu konflikts: Jelgavas iestādes vadītājs saņem ziedojumus biedrībām, kuru valdē darbojas

Jauns.lv / LETA

Pašvaldības iestādes "Jelgavas Sporta servisa centrs" direktors Juris Kaminskis, iespējams, atradies interešu konfliktā, saņemot ziedojumus, kas paredzēti biedrībām "Futbola klubs Jelgava" un "Basketbola klubs Jelgava", jo pats darbojies šo biedrību valdē, secinājusi Valsts kontrole (VK) revīzijā par 2017.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No 2016.gada 1.janvāra līdz 2017. gadā 30.septembrim saskaņā ar noslēgtiem ziedojumu līgumiem no dažādām juridiskām personām Jelgavas pašvaldība saņēmusi 248 850 eiro ziedojumus. Drīz pēc ziedojuma saņemšanas pašvaldība veikusi saņemto ziedojumu pārskaitījumus ziedojumu līgumos norādītajām biedrībām un klubiem vismaz 248 850 eiro apmērā, kas, pēc VK ieskatiem, norāda uz pazīmēm par iespējamu normatīvajā aktā noteikto ziedojumu saņemšanas un ziedošanas ierobežojumu neievērošanu.

Turklāt, kā norāda VK, pastāv arī nodokļu risks komersantam-ziedotājam un izlietojuma ierobežojuma un caurspīdīgas atskaitīšanās neievērošanas risks biedrībai-ziedojuma gala saņēmējam, jo līdz 2017.gada 31.decembrim rezidentiem un pastāvīgajām pārstāvniecībām bija iespēja pieprasīt uzņēmumu ienākuma nodokļa samazināšanu par 85% no summām, kas ziedotas budžeta iestādēm. Taču biedrības 2016. un 2017.gada pārskatos Jelgavas pašvaldības pārskaitītos ziedojumus uzrādījušas kā saņemtās dotācijas, kas pēc savas būtības netiek uzskatītas par ziedojumiem un dāvinājumiem, kā arī uz to izlietošanu neattiecas normatīvajā aktā noteiktie ierobežojumi.

Analizējot iesaistīto biedrību gada pārskatus, VK konstatējusi arī, ka vairākām biedrībām uzņēmumi ziedojuši gan tiešā veidā, gan, izmantojot pašvaldību kā starpnieku.

Tāpat secināts, ka Sporta servisa centra direktors pieņēmis lēmumus par ziedojumiem un dotācijām, jo kā pašvaldības sporta komisijas loceklis piedalījās balsojumos par dotāciju sadali, un parakstīja ziedojumu līgumus, lai gan nebija saņēmis augstākas amatpersonas vai domes atļauju. Tāpat, iespējams, viņš atradies interešu konfliktā, saņemot ziedojumus, kas paredzēti biedrībām "Futbola klubs Jelgava" un "Basketbola klubs Jelgava", un pārskaitot tos tālāk. Kaminskis, vienlaikus būdams šo biedrību valdes loceklis, īstenojis kontroli pār ziedojumu un dotāciju izlietojumu, pārkāpjot likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus.

VK gan norāda, ka revīzijas laikā biedrību reģistrācijas datos izdarīti ieraksti par amatpersonas atbrīvošanu no amatiem biedrību valdēs. "Firmas.lv" dati liecina, ka "Futbola kluba Jelgava" valdē Kaminskis nedarbojas kopš 2018.gada 24.janvāra, bet biedrības "Basketbola klubs Jelgava" valdē - no 2017.gada 27.novembra.