foto: Shutterstock
Jau oktobra beigās Latviju sasniegs pirmais sniegs
Sabiedrība
2018. gada 20. oktobris, 09:23

Jau oktobra beigās Latviju sasniegs pirmais sniegs

Jauns.lv / LETA

Atbilstoši jaunākajai "Global Forecast System" prognozei oktobra pēdējās piecās dienās daudzviet Latvijā gaidāms sniegs, tādēļ autovadītājiem jāapsver iespēja savus spēkratus aprīkot ar ziemas riepām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar "Latvijas Valsts ceļi" datiem sestdienas rītā Latgalē gaisa temperatūra pazeminājās līdz nepilniem -4 grādiem, taču apledojums uz autoceļiem nav konstatēts.

Nākamajā un aiznākamajā nedēļā pieaugs varbūtība, ka autoceļi vietām apledo un apsnieg. Lai gan ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka ziemas riepas ir obligātas laika periodā no 1.decembra līdz 1.martam, autovadītāji tiek aicināti laikus parūpēties par automašīnas tehnisko stāvokli un sagatavot to ziemas apstākļiem. Ziemas riepas ieteicams uzlikt, tiklīdz iestājas mainīgi laika apstākļi, negaidot 1.decembri.

Vietām Latvijā slapjš sniegs un apledojums iespējams jau nākamās nedēļas vidū, bet aukstākais laiks gaidāms, sākot ar nākamās nedēļas nogali. Mēneša izskaņā sniegs prognozēts daudzviet valstī, vietām - tai skaitā Rīgā - var veidoties vairākus centimetrus bieza sniega kārta.

Pērn pirmais sniegs bija 25.oktobrī, un naktī uz 26.oktobri lielu valsts daļu pārklāja līdz septiņiem centimetriem bieza sniega sega. Teju katru gadu pirmais sniegs Latvijā ir vai nu septembra beigās vai oktobrī.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs jau šā gada 25.septembrī Ventspilī novēroja sniega graudus, savukārt sensors Staļģenē ziņoja par pirmajām sniegpārslām, lai gan vēl tikai četras dienas iepriekš šajā novērojumu stacijā gaiss sakarsa līdz +30 grādiem.

Šogad Latvijā gan pārspēts vēlāko +30 grādu rekords, gan atkārtoti sasniegts vēlāko +20 grādu rekords - vēl 18.oktobrī termometra stabiņš Daugavpilī un Dobelē pakāpās līdz +20 grādiem.

Dažos gados oktobris pārsteidzis ar dziļu sniegu. 2002.gada 20.oktobrī Zemgalē un Vidzemē sniega segas biezums pieauga līdz 12-17 centimetriem, turklāt divas dienas vēlāk Vidzemes augstienē gaisa temperatūra noslīdēja līdz -16 grādiem, kas ir mēneša aukstuma rekords Latvijā. 2012.gada 27.oktobrī Cēsu apkaimi pārklāja 35 centimetrus dziļš sniegs, savukārt šajā dienā 2003.gadā Rīgā bija pat 39 centimetri sniega.