foto: Foto no Latvijas Kara muzeja arhīva
Principi viņam bija svarīgāki nekā izdevīgums. Politiķis leģenda - Eduards Berklavs
Eduards Berklavs runā staļiņisma upuru piemiņas pasākumā pie Kongresu (tolaik Politiskās izglītības) nama 1988. gada 14. jūnijā
Sabiedrība
2018. gada 20. oktobris, 06:29

Principi viņam bija svarīgāki nekā izdevīgums. Politiķis leģenda - Eduards Berklavs

Andris Bernāts

"Patiesā Dzīve"

Jaunībā viņš bija pārliecināts komunists, bet vēlāk kļuva par nesamierināmu padomju varas pretinieku. No agrākā padomju varas fanātiķa viņš pārtapa par cīnītāju par neatkarīgu Latviju un nacionālās kustības vadītāju. Principi viņam bija daudz svarīgāki nekā izdevīgums. Viņu sauca Eduards Berklavs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: AFI

Eduarda Berklava dzīves gājums skaidri apliecina, ka viņš piederēja pie tiem retajiem cilvēkiem, kuri atšķirībā no vairākuma nevis piemērojas apstākļiem, bet met tiem izaicinājumu. Viņš faktiski rīkojās tā, kā nebija izdevīgi. Ulmaņlaikos viņš darbojās komunistiskajā pagrīdē un par to sēdēja cietumā, savukārt padomju varas gados sacēlās pret pastāvošo nomenklatūru, par ko tika izsūtīts uz Vladimiru un izslēgts no partijas.

Piecdesmitajos gados viņš bija viens no nacionālkomunistu kustības galvenajiem organizētājiem, bet astoņdesmito gadu otrajā pusē kļuva par Latvijas Nacionālās neatkarības kustības vadītāju.

Latviešu trimdas publicists un vēsturnieks Uldis Ģērmanis savulaik atzina, ka  Berklavs bija vienīgais bijušās Latvijas kompartijas nomenklatūras loceklis, kuram bija drosme un varēšana, kā arī nelokāma griba neatlaidīgi turpināt cīņu par Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Nākamā lapa: Berklavs atzina: viņš tolaik tik tiešām ticējis pasakām par komunismu un brīnišķīgo dzīvi Padomju Savienībā