foto: Shutterstock
Zinātniski aprēķināts laimīgākais vecums
Cilvēki vislaimīgāk jūtas 60 gadu vecumā.
Sabiedrība
2018. gada 20. oktobris, 06:08

Zinātniski aprēķināts laimīgākais vecums

Kas Jauns Avīze

Domājāt, tas ir pusaudža vai agras jaunības laikā, kad viss vēl šķiet priekšā un jūra līdz ceļiem? Nepavisam ne – Šveices zinātnieki no Bernes universitātes aplēsuši, ka cilvēki vislaimīgāk jūtas 60 gadu vecumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savā novērtējumā pētnieki balstās uz cilvēka pašcieņas līmeni.

To ietekmē daudzi faktori – gan veselības stāvoklis, gan sasniegumi un zaudējumi. Ir zināms, ka līdz ar vecumu pastiprinās gan fiziskā, gan emocionālā kontroles izjūta.

Kas attiecas uz pašcieņu, eksperti secinājumus izdarīja, izanalizējot 200 agrāk veiktu pētījumu, kuros pētīts aptuveni 165 000 cilvēku vecumā no 4 līdz 94 gadiem. Psiholoģiskās krīzes var piemeklēt jebkurā vecumā, taču ap 60 gadu vecumu pašvērtējums no tā īpaši necieš, jo tas jau ir stabilizējies.

Kopumā no četriem līdz 11 gadiem pašvērtējums pārliecinoši pieaug. Ap 20 gadu vecumu, laikā, kad cilvēks kļūst neatkarīgs, vērojams straujš pašvērtējuma lēciens.

Ap 30 gadu vecumu tas sāk lēnām slīdēt lejup, bet nākamie 30 gadi tiek tērēti, lai atgūtu pašapzinīgumu un laimes sajūta sasniegtu savas virsotnes. Šā iemesla dēļ daudzi mēdz teikt, ka, aizejot pensijā, kļuvuši laimīgi – te gan jāņem vērā, ka Rietumeiropas un mūsu pensijas ir visai atšķirīgas.

Apmēram 70 gadu vecumā parādās jau neliels pašapziņas kritums, bet 90 gadu vecumā tas nokrītas visvairāk.

Tēmas