foto: LETA
Valsts kontrole: nav iespējams kvalitatīvi sekot līdzi Simtgades naudas izlietojumam
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.
Sabiedrība
2018. gada 18. oktobris, 11:48

Valsts kontrole: nav iespējams kvalitatīvi sekot līdzi Simtgades naudas izlietojumam

Jauns.lv / LETA

Saglabājas vairāki trūkumi un riski, kas liedz kvalitatīvi sekot līdzi kopējam finansējuma izlietojumam valsts Simtgades pasākumiem, norādīts Valsts kontroles revīzijā par Latvijas 2017.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Simtgades svinībām no 2017.- 2021.gadam indikatīvi atvēlēts 59,1 miljons eiro. No tiem 2017.gadā izlietoti 13,2 miljoni eiro, bet Valsts kontrolē atzina, ka 2017.gadā izlietotais finansējums kopumā ir pārsniedzis plānoto. Būtiska izlietotā finansējuma daļa ir aizskaitīta kā avansi par 2017.gadā uzsāktiem, bet līdz pārskata gada beigām nepabeigtiem pasākumiem.

Revīzijā norādīts, ka tikai attiecībā uz 54% no Simtgades Nacionālajā pasākumu plānā indikatīvi paredzētā finansējuma jeb 31,8 miljoniem eiro visu Simtgades svinību norises laiku darbosies centralizēts uzraudzības mehānisms, kuru jau sākotnēji attiecībā uz Kultūras ministrijas (KM) ir apstiprinājis Ministru kabinets. Par pārējā finansējuma izlietojumu būs atbildīgs katras iestādes vadītājs vispārējā kārtībā, kas tomēr nenosaka pienākumu veikt atsevišķu finanšu līdzekļu izlietojuma uzskaiti šādiem pasākumiem.

"Šādā situācijā, kad resoriem nepastāv formāli ierobežojumi to esošā budžeta līdzekļu ietvaros novirzīt finansējumu Simtgades pasākumiem, saglabājas augsts risks, ka varētu tikt pārsniegts indikatīvi paredzētais resoru pašu budžeta finansējums 26,9 miljonu eiro apmērā, un šo pieņēmumu apstiprina arī revīzijā konstatētais, ka resori Simtgades pasākumu finansējumu no to esošā budžeta līdzekļiem izlieto lielākā apmērā nekā sākotnēji plānots," atzina Valsts kontrolē.

Revidentu ieskatā, tas varētu norādīt uz iespējamām finanšu rezervēm resoru budžetos, tāpēc Valsts kontrole uzskata, ka Finanšu ministrijai (FM) budžeta izdevumu pārskatīšanas procesa ietvaros būtu jāvērtē konkrētais jautājums, par ko arī tiek sniegts ieteikums.

Tāpat revidenti uzskata, ka Simtgades pasākumi nav objektīvi identificējami un nodalāmi no citiem institūciju veiktajiem pasākumiem. "Simtgades svinību atvērtā koncepcija un nekonkrētie kritēriji ļauj gandrīz jebkuru no iestāžu veiktajām aktivitātēm šo piecu gadu laikā veltīt valsts Simtgadei. Tas ir pieļaujams tikai pie nosacījuma, ka netiek apdraudēta pamatfunkciju atbilstoša nodrošināšana un tiek novērstas situācijas, kad resori, pārsniedzot sākotnēji plānoto finansējumu Simtgades pasākumu apmaksai, lūdz papildu budžeta finansējumu pamatfunkciju veikšanai," atzina Valsts kontrolē.

Revidenti arī norādīja, ka Simtgades oficiālajā vietnē "www.lv100.lv" pieejama nepilnīga informācija par Simtgades pasākumiem un tiem izlietoto finansējumu, piemēram, nav skaidri norādīts, ka Mežaparka Lielās estrādes, Daugavas stadiona rekonstrukcija netiek finansēta no Simtgadei plānotajiem 59 miljoniem eiro.

Tajā pašā laikā Valsts kontrolē piebilda, ka revīzijā nav konstatētas neatbilstības izlasē iekļautajām pašvaldībām piešķirtā finansējuma un pašu finansējuma izlietojumā, īstenojot Nacionālā pasākumu plāna pasākumus 2017.gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās