foto: EPA/Scanpix
FOTO: kā izskatās jaunatklātajā Arvo Perta kultūras centrā 35 kilometrus no Tallinas
Kultūra
2018. gada 17. oktobris, 23:35

FOTO: kā izskatās jaunatklātajā Arvo Perta kultūras centrā 35 kilometrus no Tallinas

Jauns.lv / LETA

Igaunijas Laulasmā ciematā, 35 kilometrus no Tallinas, trešdien durvis vērs Arvo Perta (1935) centrs, kurā glabāsies izcilā igauņu komponista radošais mantojums un norisināsies dažādas kultūras aktivitātes.

Netālu no Tallinas durvis vēris Arvo Perta kultūras centrs

gallery icon
27

Arvo Perta centrs dibināts 2010. gadā pēc komponista ģimenes iniciatīvas, bet spāņu arhitektu Fuensantas Njeto un Enrikes Sobehano projektētās ēkas celtniecība priežu mežā pie Laulasmā tika sākta tikai 2017.gada pavasarī.

Celtnē, kuras arhitektus iedvesmojusi Perta mūzikas vienkāršība un skaistums, atrodas kamerzāle ar skatu uz mežu, bibliotēka, izstāžu zāle, video telpa, mācību un atpūtas telpas, bet vienā no tās iekšpagalmiem iekārtota neliela kapela, paturot prātā komponistam tik nozīmīgo ticības tēmu.

Arvo Perta centrā glabāsies komponista partitūras, dienasgrāmatas un vēstules, kas ļaus tuvāk ieskatīties viņa radošajos meklējumos un domu pasaulē, kā arī viņa plašā bibliotēka.

Kā savulaik izteicies komponista dēls un centra valdes priekšsēdētājs Mihaels Perts, šim centram jākļūst par vietu, kur cilvēki varēs tuvāk sajust viņa mūziku saistībā ar vidi, kas iedvesmojusi autoru.

Pēc viņa teiktā, līdztekus citām izglītojošām programmām te iecerēts palīdzēt cilvēkiem attīstīt klausīšanās prasmi, "saprast, kā labāk ieklausīties gan mūzikā, gan vidē, kas mūs apņem".

Kā pastāstījusi komponista sieva Nora, interesi par materiāliem, kas saistīti ar Perta mantojumu, izrādījušas arī citas valstis, taču viņš pats vēlējies, lai šis centrs atrastos Igaunijā.

Domājot par vietu, kur tam jāatrodas, izvēlēta nevis Tallina vai Tartu, bet tieši Laulasmā, kur iedvesmu smēlušies daudzi igauņu komponisti un kas nesaraujami saistīta ar paša Perta radošo ceļu, norādījusi centra izpilddirektore Anu Kivilo.

Ēkas celtniecībā izmantots betons, koks un stikls, un tajā nav neviena taisna leņķa. Spānijas arhitektu birojs "Nieto Sobejano Arquitectos", kas 2014.gadā uzvarēja starptautiskajā projektu konkursā, sadarbojies ar Igaunijas arhitektūras biroju "Luhse&Tuhal".

Centra celtniecību finansējusi Igaunijas valdība, un tā atklāšana būs viens no Igaunijas Republikas simtgades pasākumiem.

1935.gadā dzimušais Arvo Perts ir pasaulē pazīstamākais igauņu komponists, kas izveidojis savu skanisko paradigmu jeb tintinnabuli - kompozīcijas tehniku, kura balstās uz ideju par mazu zvaniņu sasaukšanos.

Pēc Tallinas konservatorijas beigšanas viņš sākotnēji strādāja Igaunijā, bet septiņdesmitajos gados aizvien vairāk sāka pievērsties garīgās mūzikas sacerēšanai un, lai saglabātu radošo brīvību, 1980.gadā pārcēlās uz dzīvi Rietumos, vispirms Vīnē, pēc tam Berlīnē, kur drīz iemantoja plašu starptautisku atzinību. Kopš 2010.gada Perts atgriezies uz pastāvīgu dzīvi dzimtajā Igaunijā.