foto: LETA
Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju Eiropas Savienību vērtē kā "labu lietu"
Eirobarometra dati apliecina arvien lielāku Latvijas iedzīvotāju atbalstu ES.
2018. gada 17. oktobris, 17:34

Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju Eiropas Savienību vērtē kā "labu lietu"

Jauns.lv / LETA

Jaunākās Eirobarometra aptaujas dati apliecina arvien lielāku eiropiešu un Latvijas iedzīvotāju atbalstu Eiropas Savienībai (ES), informēja Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas birojā Latvijā

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijā 56% iedzīvotāju jeb par četriem procentpunktiem vairāk nekā šī gada aprīlī, Latvijas dalību ES vērtē kā "labu lietu". Saskaņā ar Eirobarometra datiem savas valsts dalību ES kā "labu lietu" vērtē arvien vairāk ES iedzīvotāju - 62%, kas ir augstākais rādītājs pēdējo 25 gadu laikā.

Eiropā vidēji 68% iedzīvotāju uzskata, ka viņu valsts dalība ES ir nesusi ieguvumus, kas ir augstākais rādītājs kopš 1983.gada, savukārt Latvijā tā vērtē 73% iedzīvotāju, kas ir par trīs procentpunktiem vairāk salīdzinājumā ar šī gada aprīli. Latvijā kā galvenos ieguvumus no ES iedzīvotāji vērtē jaunas darba iespējas - 49%, ieguldījumu Latvijas ekonomikas izaugsmē - 44%, kas ir par sešiem procentpunktiem vairāk nekā pirms gada un ES ieguldījumu miera nodrošināšanā un drošības stiprināšanā - 34%, kas ir par trīs procentpunktiem vairāk nekā pirms gada.

Vaicājot par atbalstu ES, teju visi rezultāti uzrādīja ievērojamu kāpumu pēc Lielbritānijas referenduma 2016.gadā, jo "Brexit" sarunu process veicinājis izpratni par ieguvumiem, ko sniedz ES dalībvalsts statuss. Kopumā 66% respondentu balsotu par to, lai viņu valsts paliktu ES, Latvijā - 63%. Tikai 17% apsvērtu izstāšanos, un 17% nav izlēmuši.

Jaunākie Eirobarometra dati liecina arī par pieaugošu eiropiešu apmierinātību ar demokrātiju ES - 49%, Latvijā - 62% aptaujāto.

Vaicājot, vai respondenti piekrīt apgalvojumam "Manai balsij Eiropā ir nozīme" - 48% eiropiešu tam pilnīgi piekrīt. Latvijā apgalvojumam piekrīt 27% respondentu, kas ir par sešiem procentpunktiem vairāk nekā šī gada aprīlī.

Saskaņā ar Eirobarometra datiem kopumā 48% aptaujāto vēlas, lai EP, viens no diviem ES likumdevējiem, spēlētu lielāku lomu. Latvijā šāds viedoklis ir pat 52% respondentu.

Savukārt saistībā ar gaidāmajām Eiropas vēlēšanām 2019.gada 25.maijā, Eiropas iedzīvotāju vidū novērojama pieaugoša interese - 51% ES. Jautāti par gaidāmo vēlēšanu datumu, 41% respondentu to zināja precīzi, un tas ir par deviņiem procentpunktiem vairāk, nekā atbildot uz to pašu jautājumu šī gada aprīļa Eirobarometrā, un par septiņiem procentpunktiem vairāk nekā 2013.gada jūnijā. Tikmēr Latvijā precīzu datumu zināja vien 25% respondentu, kas ir mazāk nekā abās kaimiņvalstīs Lietuva un Igaunijā.

51% Eiropas iedzīvotāju apstiprinot interesi par vēlēšanām, Latvijā - 32%, viņu skatījumā pēdējo sešu mēnešu laikā mainījušās vēlēšanu kampaņas galvenās prioritātes. Proti, kā galvenās ES prioritātes vairums respondentu jeb 50% norādīja imigrāciju, ekonomisko izaugsmi - 47%, jauniešu bezdarba mazināšanu - 47%, ceturtajā vietā ar 44% ierindojot cīņu ar terorismu.

"Kamēr Lielbritānijas izstāšanās līguma nosacījumi vēl tiek finalizēti, aptaujas dati iezīmē arvien pieaugošo apziņu par priekšrocībām, ko sniedz dalība ES. Tiesa, darāmā vēl ir daudz. Nepārtraukta sadarbība un solidaritāte ES līmenī ir būtiska, lai rastu risinājumus jautājumiem, kas rūp ikvienam ES iedzīvotājam," sacīja EP prezidents Antonio Tajāni.

"Fakts, ka 51% aptaujāto Lielbritānijas iedzīvotāju vēlas palikt ES sastāvā, ir uzskatāms atgādinājums par dziļo sašķeltību, ko veicinājis "Brexit" jautājums, un nepieciešamības rast ilgtspējīgas un ilgtermiņa nākotnes attiecības plaša un padziļināta asociācijas līguma formātā. Lai arī mums jābūt gataviem visiem scenārijiem, izskatās, ka gan Lielbritānijā, gan caurmērā ES vērojams mazs atbalsts tā dēvētajam "hard Brexit" vai arī dārgam, "bez-vienošanās" scenārijam, un es ceru ka sarunu rezultāts to atspoguļos," aptaujas rezultātus komentēja EP "Brexit" koordinators Gijs Ferhofštads.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēc EP pasūtījuma Eirobarometra pētījumu visās 28 ES dalībvalstīs no 2018.gada 8. līdz 26.septembrim veica kompānija "Kantar Public". Pētījumā piedalījās 27 474 ES iedzīvotāji vecumā no 16 gadiem.