Sabiedrība
2018. gada 16. oktobris, 05:24

Mūsējie Norvēģijā. Uzņēmējs Ilvars: "Pienāks diena, kad visi te dzīvosim"

Jauns.lv

Latviešu biedrības vadītājs Ilvars Rāgs Norvēģijā strādā un dzīvo jau četrus gadus. Viņš stāsta par savu ceļu - kā nonācis līdz dzīvei Norvēģijā un kā darbojas latviešu biedrība Oslo.

Norvēģija var lepoties ar iespaidīgiem dabas skatiem un tiek dēvēta par valsti ar pārtikušiem un laimīgiem cilvēkiem. Bagātā ziemeļzeme pēdējos gados pie sevis aizvilinājusi lielu skaitu latviešu, kuri sākotnēji turp devušies peļņā, bet daudzi tā arī palikuši pavisam. Latvijas iedzīvotāju izceļošana uz Lielbritāniju un Īriju mazinājusies, - šo valstu vietā aktualizējusies Norvēģija. Lielākoties aizbraucēji apgūst norvēģu valodu un izglītojas kādā jomā, lai, strādājot Norvēģijā, saņemtu lielāku atalgojumu, sociālās garantijas. Nereti mūsējie pat bez valodas zināšanām aizbrauc strādāt mazkvalificētus darbus, lai nopelnītu līdzekļus kredītu atmaksai. Netrūkst arī jauniešu, kuri turp dodas turp mācīties. Norvēģijā darbojas Latviešu biedrība, deju kolektīvs, vokālais ansamblis, latviešu skoliņa. Notiek arī dievkalpojumi, kas veicina visu tautiešu kopā sanākšanu un latvietības stiprināšanu. Portāls Jauns.lv šonedēļ publicē rakstu sēriju par latviešiem Norvēģijā.

"Katru nedēļas nogali lidoju pie ģimenes uz Latviju”

„Pirmoreiz uz Norvēģiju atbraucu 2012. gadā darba darīšanās kā latviešu būvkompānijas projektu vadītājs. Strādāju projektā Oslo Universitātē, kuru mēs restaurējām. Tas bija sākums. Kad beidzās projekts un sapratām, ka gribam turpināt strādāt Norvēģijā, mūsu būvkompānija mani deleģēja strādāt par biznesa attīstītāju Norvēģijā. Aptuveni gadu pēc filiāles nodibināšanas norvēģi mani pārvilināja strādāt savā kompānijā. Nedomājot piekritu! Arī valodas barjeras nebija, jo izlīdzējos sākumā ar angļu valodas zināšanām, bet vēlāk norvēģu valodu apguvu kursos. Pirms diviem gadiem sapratu, ka negribu pelnīt naudu norvēģiem, bet gan pats sev. Uzsāku savu biznesu, apguvu norvēģu uzņēmējdarbības vidi, un tā tās lietas aizgāja. Strādāju kā ēku fasāžu renovētājs. Man arī ir biznesa partneris norvēģis. Viņš uzņem pirmo kontaktu ar norvēģiem, bet es turpinu...”

Latviešu biedrības vadītāja Ilvara Rāga dzīve Norvēģijā

Latviešu biedrības vadītājs Ilvars Rāgs Norvēģijā strādā un dzīvo jau četrus gadus.

gallery icon
26

„Pienāks diena, kad visi dzīvosim Norvēģijā”

Ilvaram Latvijā ir ģimene - sieva un divi dēli. Ilvars visu sīki izplānojis, lai varētu gan strādāt Norvēģijā, gan pabūt kopā ar ģimeni Latvijā. „Kopš pirmās dienas katru nedēļas nogali lidoju uz Latviju, bet reizi mēnesī Oslo palieku uz brīvdienām.

Pirms gada mēģinājām ar ģimeni pārcelties uz Norvēģiju, bet sapratām, ka šobrīd nav īstais laiks. Latvijā mūsu sadzīvē viss ir tik sakārtots... Komforta zona ir pārāk liela, lai to atstātu.

Uzreiz ar ģimeni atbraukt un sākt visu no jauna būtu ļoti grūti. Vai nav grūti dzīvot bez ģimenes ikdienā? Godīgi? Viens otru gaidām, un satiekoties ir lielāks prieka moments. Šādi braukāju jau vairākus gadus. Aviobiļetes pērku jau pusgadu pirms lidojuma. Mēnesī kādi 400 eiro arī aiziet tikai lidošanai. Lai visu nodrošinātu operatīvi, man arī ir divas mašīnas - viena Oslo, bet otra Rīgas lidostā. Sanāk jau tāda kā dubulta dzīve, bet sieva ir pieradusi. Tā dzīve ir izveidojusies. Ticu: noteikti pienāks diena, kad pārvāksimies uz šejieni dzīvot.”

Biedrības mērķis - saglabāt latviskumu

Ilvars turpina: „Esmu latviešu biedrības vadītājs Oslo. Biedrībā ir savi pienākumi un brīvprātīgs darbs, kas ne visiem patīk. Galvenais mērķis ir saglabāt latviskumu. Mūsu pienākumos ietilpst arī pasākumu organizēšana un latviskās vides veidošana, kā arī veicinām latviešu kopienās dzīvojošo bērnu un jauniešu saikni ar Latviju un viņu piederību latviskajai kultūrtelpai.

Esmu novērojis, ka Norvēģijā dzīvojošie latvieši mēģina dalīties visādās grupās, piemēram, dejotāji ir ciešākā kontaktā ar dejotājiem, dziedātāji - ar dziedātājiem. Mēs cenšamies vilkt viņus visus kopā un, lai nesēdētu katrs savā mājā.

Daudzi domā, ka latviešu biedrība Norvēģijā meklē darbu latviešiem, bet mēs neesam darba birža. Daudzi uzskata, ka latvieši pamet dzimteni, lai dotos peļņā, taču varu apgalvot, ka tas nav galvenais faktors. Runājot par dzīvi Norvēģijā, šeit ir sakārtota sistēma. Šeit ikvienā jomā ir mērķis labs rezultāts.”

Fascinē Norvēģijas daba un plašās iespējas

„Esmu zaļais cilvēciņš. Man patīk daba, sportiskās aktivitātes. Šeit cilvēkiem ir pasakaina iespējas to visu baudīt visos gadalaikos! Agrāk aizrāvos ar biatlonu, bet tagad mācu pareizu slēpošanas tehniku Norvēģijā dzīvojošajiem latviešiem. Savukārt vasaras sezonā dodos burāt ar savu buru laivu. Norvēģijā atpūtas  iespējas ir tik plašas un daudzveidīgas, ka vienam mūžam nepietiek! Vienīgi pietrūkst laika izbaudīt visus Norvēģijas neatkārtojamās dabas labumus.

Vaicāts, kur labāk - Latvijā vai Norvēģijā -, Ilvars teic, ka savu dzīvi tomēr redzot Norvēģijā. Redzu te biznesu labā līmenī. Ceru, ka varēšu iedzīvoties tik labi, ka spēšu iegādāties kādu īpašumu, lai atvestu savu ģimeni uz dzīvi te.”

Visus latviešu stāstus varēs lasīt šeit.