Ukrainu Eirovīzijā pārstāvēs Krimas tatāriete Džamala. VIDEO
"Kad nāk svešinieki, viņi nāk uz jūsu māju, viņi nogalina jūs visus un saka “Mēs neesam vainīgi"", dzied Džamala.
Kultūra
2016. gada 22. februāris, 09:01

Ukrainu Eirovīzijā pārstāvēs Krimas tatāriete Džamala. VIDEO

Jauns.lv

Ukrainu šīgada Eirovīzijas dziesmu konkursā pārstāvēs Krimas tatāru dziedātāja Susana Džamaladinova ar dziesmu, kas vēsta par Krimas tatāru deportāciju Josifa Staļina diktatūras laikā.

Džamaladinovu, kas uzstājas ar skatuves vārdu Džamala, svētdienas vakarā Eirovīzijai izraudzīja žūrija, kurā bija trīs cilvēki, un apmēram 380 tūkstoši no televīzijas skatītājiem, kas vēroja televīzijā demonstrēto nacionālā atlases konkursa pēdējo kārtu.

Džamaladinovas dziesma “1944” attiecas uz gadu, kad Krimas tatāri tika deportēti no savas dzimtenes uz Vidusāziju. Daudzi no viņiem nomira brauciena laikā vai nomira no bada neauglīgajās stepēs pēc ierašanās izsūtījuma vietā.

Līdz pat astoņdesmitajiem gadiem viņiem bija aizliegts atgriezties Krimā. Džamaladinova, kuras tēvs ir Krimas tatārs, bet māte – armēniete, ir dzimusi Kirgizstānā.

Dziesma sākas ar vārdiem "Kad nāk svešinieki, viņi nāk uz jūsu māju, viņi nogalina jūs visus un saka “Mēs neesam vainīgi"."

"Šis briesmīgais gads uz visiem laikiem mainīja vienas trauslas sievietes - manas vecvecmāmiņas Nazilhanas dzīvi. Viņas dzīve nekad vairs nebija tāda pati," Džamaladinova paziņoja aģentūrai AP pirms atlases konkursa pēdējās kārtas.

Dziesmas tekstā nav pieminēta Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupācija un aneksija, ko pirms diviem gadiem veica Krievija, tomēr Džamalas izraudzīšana par Ukrainas pārstāvi Eirovīzijai var pievērst uzmanību šai aneksijai. Krimas tatāri ir paziņojuši, ka viņu apspiešana pēc šīs aneksijas ir pastiprinājusies.

"Nav pieminēta okupācija un cita varmācība, ko okupanti īsteno mūsu tēvzemē; tomēr tā (dziesma) pievēršas jautājumam par [Krimas] pamattautu, kas ir pārcietusi šausmīgus pāridarījumus," paziņoja Krimas tatāru līderis un Ukrainas prezidenta īpašais sūtnis Krimas jautājumos Mustafa Džemiļevs.

Eirovīzijā ir aizliegtas dziesmas, kuru tekstam ir politisks saturs. 2009.gadā nepilnu gadu pēc Gruzijas un Krievijas kara konkursā netika atļauts piedalīties Gruzijas grupai ar dziesmu, kura izsmēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Ukrainas grupai "Green Jolly", kas 2005.gadā pārstāvēja valsti Eirovīzijā, bija jāpārstrādā teksts dziesmai "Razom Nas Bahato", kas bija iepriekšējā gadā notikušās Oranžās revolūcijas himna.

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks 14.maijā Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.

LETA

Tēmas