foto: LETA
“Nākotnē mums būs jauna nabagu paaudze,” uzskata Daniels Pavļuts
"Attīstībai/Par!" pārstāvis apvienības līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.
Politika
2018. gada 12. oktobris, 14:47

“Nākotnē mums būs jauna nabagu paaudze,” uzskata Daniels Pavļuts

Jauns.lv

“Mēs esam radījuši situāciju, ka nākotnē mums būs jauna nabagu paaudze, un šis solis to padara vēl sliktāku,” komentējot Saeimas pieņemto priekšlikumu par iespēju mantot 2. pensiju līmeņa uzkrājumus, RīgaTV 24 raidījumā “Preses klubs” pauda politiķis Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”).

“Es varu saprast, ka gribētos to sajūtu, ka mans uzkrājums aiziet kādam, ko es mīlu un pazīstu, kas ir manējais. Tajā pašā laikā es drusku par labu zinu, kā tā sistēma ir būvēta. 1. un 2. līmenis ir daļa no obligātās pensiju sistēmas. Tas, par ko cilvēki priecājas, ka var krāt, attiecas uz 3. līmeni,” noteica Pavļuts.

Daniels Pavļuts skaidroja, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra un Labklājības ministrija ļoti rūpīgi un kompetenti rēķina, cik pensiju sistēmā tiek uzkrāts, kas tiek izmaksāts un kāda situācija varētu būt nākotnē, un norāda, ka pirmos divus pensiju līmeņus nevar galīgi nodalīt – tā visa sistēma ir viens kopums: “Līdz ar to tā ironija ir tāda, ka šī aizejošā Saeima, kurai ir palicis mazāk kā mēnesi strādāt, pilda savus gardos priekšvēlēšanu solījumus. Viņi izdara to patīkamo daļu, iepriecinot cilvēkus, kam 2. līmenī šis tas ir uzkrājies, bet nepasakot rūgto daļu… Mēs, jaunā Saeima, tagad dabūsim funktierēt, kādā veidā stabilizēt sociālās apdrošināšanas sistēmu, jo tajā tikko radies caurums.”

Diskusijai turpinoties, Pavļuts noteica, ka šādas izmaiņas šodienas 30 un 40 gadus vecos iedzīvotājus var pakļaut nabadzības riskam. Tāpat viņš piebilda, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks var piedāvāt konceptuālu priekšlikumu situācijas uzlabošanai: “Paskatāmies uz Latvijas sabiedrību: tā sabiedrības daļa, kas jau labu laiku ir dzīvojusi esošajā pensiju sistēmā, viņiem ir jābūt totālai paļāvībai, ka viņiem spēles noteikumi nemainīsies. Tas ir jāgarantē.”

“Nākotnē priekš tiem, kas ir jaunie, jāpieņem citu modeli: valsts  nodrošinās visiem vienlīdzīgu minimālo garantēto pensiju un virs tās, cik sakrāsi un ieguldīsi, tik tev arī būs komforta nodrošināšanai. Bet šo jauno modeli, ko šur tur jau pasaulē ievieš, tikai attiecībā uz nākotnes pensionāriem. Tā būtu tā paaudze, kas šobrīd nāk iekšā darba tirgū: tiem, kuriem ir mazāk par 30 gadiem,” noteica Pavļuts.