Liepājas pludmalē atkal izskalo viltus dzintaru – fosforu. Esiet uzmanīgi! VIDEO
Ātri uzliesmojošais fosfors, kuru izskalo Liepājas pludmalē, nezinātājs viegli var sajaukt ar dzintaru. Tādēļ jābūt ļoti vērīgiem, lai kabatā neieliktu bīstamo fosforu. Liepājas slimnīcā teju ikgadu jāsniedz palīdzība kādam cilvēkam, kurš vārīgi apdedzinājies ar viltus dzintaru.
Novadu ziņas
2016. gada 22. februāris, 20:42

Liepājas pludmalē atkal izskalo viltus dzintaru – fosforu. Esiet uzmanīgi! VIDEO

Jauns.lv

Kā katra gadu, arī šogad Baltijas jūras pludmalē pie Liepājas tiek izskalots bīstamais padomju laika mantojums – fosfora gabaliņi jeb viltus dzintars. Daudzi to, noturot par īstu dzintaru, paņem kā suvenīru, bet tas pēkšņi uzliesmo. Slimnīcā ar apdegumiem nesen nokļuvusi kāda 79 gadu veca sieviete.

Jau daudzus gadus gan policija, gan pašvaldība aicina būt uzmanīgiem un, dodoties promenādē pa pludmali, nemēģināt kabatā dzintara vietā iebāzt fosfora gabaliņus. Tomēr ik gadu kāds uzrodas, un rezultāts – visnotaļ bēdīgs.

Fosfora gabaliņi vizuāli līdzinās dzintaram, bet atšķirībā no īstā viltus dzintars ir blāvāks un drupenāks, turklāt tas, nožuvis, tūlīt uzliesmo. Viltus dzintaru jeb balto fosforu parasti atrod jūras krastā no Bernātiem līdz Liepājai.

Baltais fosfors parasti uzliesmo, kad to nedaudz paberzē vai arī tas siltumā ātri žūst. Pirmoreiz fosfora gabaliņi Kurzemes pludmalē parādījušies pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās, kad Rucavas pagasta teritorijā jūrā pie Papes padomju militāristi saspridzināja fosfora bumbas, un apkārtējā vidē – jūrā un smiltīs – nokļuvušas aptuveni trīs tonnas fosfora. Ar dienvidu straumēm no Papes piekrastes fosfora gabali tiek aiznesti līdz Liepājai, un nav iespējams prognozēt, kurā brīdī tie tiks izskaloti krastā.

„Dzintars ir spīdīgs. Ja nolūzis, viņš spīd. Fosfors nespīd. Tas ir zaļgani dzeltens,” skaidro dzintara meklētājs Gunārs Reinsons. Zinātāji atrastos fosforus turpat pludmalē sadedzinot, lai tas nenonāk kāda atradēja rokās. Savukārt Liepājas pašvaldība par viltus dzintaru pludmalē izvietojusi brīdinājuma zīmes. Sīkāk par viltus dzintaru un tā radītajām problēmām skatieties video.

Aicina uzmanīties no viltus dzintara - fosfora Kasjauns.lv/Foto liepajniekiem.lv, ekrānuzņēmums no video/Video: TV Kurzeme

Tēmas