foto: LETA
Latvija ir nobalsojusi: "exit poll" aptaujas dati liecina - 13. Saeimā iekļūs septiņi politiskie spēki. Teksta tiešraide
13.Saeimas vēlēšanu norise 39.vēlēšanu iecirknī Rīgas Avotu pamatskolā.
Politika
2018. gada 6. oktobris, 20:01

Latvija ir nobalsojusi: "exit poll" aptaujas dati liecina - 13. Saeimā iekļūs septiņi politiskie spēki. Teksta tiešraide

LETA

13.Saeimas vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu guvusi partija "Saskaņa", "Attīstībai/Par!", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "KPV LV", liecina aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sestdien veiktā vēlētāju aptauja pie iecirkņiem ("exit poll").

13. Saeimas vēlēšanu urnu atvēršana 142. iecirknī

Balsu skaitīšana 13.Saeimas vēlēšanās 142.vēlēšanu iecirknī Rīgas Kongresu namā.

gallery icon
27

Saskaņā ar aptaujas datiem Saeimā, pārvarot 5% barjeru, iekļūtu arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

Par "Saskaņu" varētu būt nobalsojuši 19,4% aptaujāto, kas atklāja savu izvēli, par "Attīstībai/Par!" nobalsojuši 13,4%, par nacionālo apvienību - 12,6%, par JKP - 12,4%, bet par "KPV LV" - 11,5% vēlētāju, kas aptaujā atklāja savu izvēli. Saskaņā ar aptaujas datiem ZZS saņēmusi 9,7% savu izvēli atklājušo vēlētāju balsis, bet "Jaunā vienotība" - 6,9%.

Uz valsts finansējumu, pārvarot 2% barjeru, varētu pretendēt arī Latvijas Reģionu apvienība ar 3,5% vēlētāju, kas atklāja savu izvēli, balsīm, Latvijas Krievu savienība (LKS) - ar 3,2% vēlētāju balsu un "Progresīvie", par kuriem nobalsoja 2,7% vēlētāju, kas atklāja savu izvēli.

Pārējās partijas atbilstoši aptaujas datiem nav sasniegušas 2% robežu, tostarp arī pašlaik Saeimā pārstāvētā partija "No sirds Latvijai".

Rīgas vēlēšanu apgabalā pārliecinošu vēlētāju balsu pārsvaru ieguvusi "Saskaņa". Atbilstoši aptaujas rezultātiem Rīgas vēlēšanu apgabalā vismaz 5% vēlētāju balsu ieguvušo partiju loks ir tāds pats kā valsts griezumā.

Vidzemes vēlēšanu apgabalā lielāko balsu skaitu saņēmusi JKP, taču tai pavisam tuvu ir arī nacionālā apvienība un "Attīstībai/Par!". Atšķirībā no kopējiem rezultātiem valstī, 5% vēlētāju balsu barjeru pārvarējuši astoņi politiskie spēki, tostarp Latvijas Reģionu apvienība.

Rīgā un ārpus tās cilvēki aktīvi turpina balsot par 13. Saeimu

gallery icon
71

Latgales vēlēšanu apgabala līdere "Saskaņa" no tuvākā sekotāja atrāvusies ar vairāk nekā divtik lielu balsu pārsvaru. Latgalē otrajā vietā ierindojusies LKS. Saskaņā ar aptaujas datiem, Latgalē 5% barjeru pārvarētu pieci politiskie spēki, kuru vidū nebūtu "Jaunās vienotības" un nacionālās apvienības, kas 5% barjeru pārvarējušas valsts mērogā.

Kurzemes vēlēšanu apgabalā līderos izvirzījušies trīs politiskie spēki - nacionālā apvienība, "KPV LV" un ZZS, un kopumā 5% barjeru pārvarētu septiņi politiskie spēki.

13. Saeimas vēlēšanas: teksta tiešraides arhīvs

2018-10-06 07:36
Vairāki iedzīvotāji izmanto izdevību vēlēšanās savu balsi atdot jau rīta agrumā

Vairāki iedzīvotāji izmanto izdevību 13.Saeimas vēlēšanās savu balsi atdot jau rīta agrumā - dažiem šodien jādodas uz darbu, citi pa dienu jau saplānojuši atpūtas braucienus, novēroja aģentūra LETA.

2018-10-06 07:39
Cilvēki balso tik agri, jo šodien jāstrādā vai paredzētas citas aktivitātes

Pie Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, kurā izvietots 3. un 75.vēlēšanu iecirknis aģentūra LETA vēl pirms iecirkņu atvēršanas sastapa astoņus cilvēkus. Kāda jauna sieviete pastāstīja, ka viņa ieradusies tik agri, jo šodien jāstrādā. Jautāta, vai ir jau izlēmusi, par ko balsot, viņa šaubīgi atbildēja - nu jā. Savukārt kāds pusmūža vīrietis pastāstīja, ka viņam jādodas uz burāšanas sacensībām, piebilstot, ka vienmēr nāk balsot plkst.7 no rīta. Viņš pārliecinoši pastāstīja, ka izvēli ir izdarījis.

Pie iecirkņa, kas atrodas Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā, pirms tā atvēršanas gaidīja divas sievietes, kuras skaidroja, ka tik agri ieradušās, jo viņām paredzēta ekskursija un citā laikā nepaspēs. Dāmas aktīvi taisīja pašbildes pie vēlēšanu iecirkņa zīmes. Tāpat viņas uzreiz pārliecinoši atbildēja, kā ir izlēmušas, par ko balsot.

2018-10-06 07:45
Citos vēlēšanu iecirkņos šādā agrumā vēl valda klusums

Tikmēr pie Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas, kurā 4.vēlēšanu iecirknis, īsi pirms tā atvēršanas valdīja klusums. Vietām Vecrīgā gan varēja redzēt jauniešu barus, tomēr viņi atradās pie vēl atvērtajiem bāriem.

Arī Torņkalnā, pie iecirkņa, kas izvietots Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, gaidītāju pirms plkst.7 nebija. Varēja vien manīt ierodamies iecirkņa darbiniekus.

Savukārt 132.iecirkņa Rīgas 2.slimnīcā atvēršanu gaidīja divi cilvēki. Kāda sieviete pastāstīja, ka atnākusi tik agri, jo jādodas uz darbu. Viņa uzskata, ka šajās vēlēšanās neesot par ko atdot balsi, tāpēc viņa izvēlējusies "mazāko ļaunumu". Tāpat sieviete aizrādīja vēlēšanu iecirkņa vadībai, ka, izejot no tā telpām, nav atkritumu urnas, kur izmest neizmantotos biļetenus. Iecirkņa darbinieki to ņēma vērā un sarūpēja atkritumu urnu.

Šī iecirkņa komisijas vadītāja Inga Priede pastāstīja, ka parasti vēlēšanās rīta agrumā drūzmēšanās šajā iecirknī nenotiek. Tāpat viņa stāstīja, ka konkrētajā iecirknī vēl nav pieteicies neviens novērotājs, tomēr tie tiek gaidīti.

2018-10-06 07:48
Visi vēlēšanu iecirkņi atvērti laikus, sarežģījumu nav bijis

CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa pastāstīja, ka visi vēlēšanu iecirkņi tika atvērti laikus un nav saņemta informācija par kādiem sarežģījumiem.

2018-10-06 08:00
Berlīnē Latvijas vēstniecībā vēlēšanu iecirknis jau gatavs darbam un cer sagaidīt daudz vēlētāju

Pavisam Vācijā būs atvērti 9 vēlēšanu iecirkņi

2018-10-06 08:20
Drošības policija aicina ziņot par iespējamo balsu pirkšanu Saeimas vēlēšanās

Drošības policija aicina informēt par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi par tās balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

Iedzīvotāji par nelikumībām aicināti zvanīt pa tālruni 67 208 964 vai rakstīt e-pastu uz adresi "dpdd@dp.gov.lv" jebkurā diennakts laikā.

2018-10-06 08:54
Jau paguvuši nobalsot 3,43 procenti vēlētāju

Pagaidām nobalsojuši 3,43 procenti vēlētāju, liecina cvk.lv pieejamie dati. Šī statistika ir, ieskaitot šodien nobalsojušos un arī tos, kuri jau iepriekš nodevuši savu balsi glabāšanā.

2018-10-06 09:14
Jaunzēlandes vēlēšanu iecirknī lielās aktivitātes dēļ pietrūkuši biļetenu komplekti

Jaunzēlandē izvietotajā 13.Saeimes vēlēšanu iecirknī negaidīti lielās aktivitātes dēļ pietrūkuši biļetenu komplekti un aploksnes, tomēr, sazvanoties ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāju Arni Cimdaru, situācija atrisināta, pastāstīja Jaunzēlandes Vēlēšanu komisijas vadītāja Gita Meiere Nestecka.

Jaunzēlandē izvietots viens Saeimas vēlēšanu iecirknis un tas atrodas Ziemeļu salas lielākajā pilsētā Oklandē.
Meiere Nestecka pastāstīja, ka komisijai nav precīzu datu par to, cik balsstiesīgo latviešu pašreiz atrodas Jaunzēlandē, bet parasti uz saviesīgiem pasākumiem ierodas aptuveni 50 līdz 60 cilvēki.

Šodien bijis gaidīts, ka vēlēt ieradīsies ne vairāk kā 20 cilvēki, tāpēc arī vēlēšanu biļetenu komplekti un aploksnes bija atsūtītas 20. Negaidīti līdz plkst.18 pēc vietējā laika balsot ieradušies 38 cilvēki.

"Man bija jākontaktē ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru par to, ko darīt, ja aploksnes ir beigušās. Zvanīju viņam plkst.3 naktī (pēc Latvijas laika) un pamodināju. Viņš pastāstīja, kā parasti šādās situācijās rīkojās un viss tika atrisināts ātri un bez problēmām," pastāstīja Jaunzēlandes Vēlēšanu komisijas vadītāja.

"Es biju tiešām patīkami pārsteigta, jo biju domājusi, ka ieradīsies puse no tā vēlētāju skaita, kas ieradās. Turklāt pārsvarā tie bija jaunieši līdz 30 gadiem, kas ir apsveicami saulainā sestdienā, kad ārā ir +23 grādi," prieku neslēpa Meiere Nestecka.
Viņa pauda nožēlu, ka latviešiem no Kraistčērčas, kas ir lielākā pilsēta Jaunzēlandes dienvidu salā, nav izdevies ierasties nobalsot. Toties pieci cilvēki esot īpaši atlidojuši uz Oklendu no Vellingtonas, kas ir teju 650 kilometru attālumā, un vēl mikroautobuss ar latviešiem esot ieradies nobalsot no Ņūplimutas, kas ir pilsēta teju 400 kilometru attālumā no Oklendas.
"Tie, kas šeit ir, un tie, kas vienmēr ir aktīvi piedalījušies, tie ir arī visi atnākuši uz vēlēšanām, kas ir ļoti, ļoti apsveicami," pauda Meiere Nestecka.

2018-10-06 09:30
Vēlēšanu iecirknī Japānā pagaidām nobalsojuši 10 cilvēki

Saeimas vēlēšanu iecirknī Tokijā, Japānā, pagaidām nobalsojuši desmit cilvēki, no kuriem bez vietējiem iedzīvotājiem bijuši arī tādi, kas atbraukuši biznesa komandējumos, vai studē šajā valstī, pastāstīja vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētāja-vēstniece Dace Treija-Masī.

Līdz plkst.14 pēc Tokijas laika (plkst.8 pēc Latvijas laika) vēlēšanu iecirknī, kas ir vienīgais Japānā, savu izvēli izdarījuši desmit balsstiesīgie, kas ir vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pagājušajās Saeimas vēlēšanās.

Treija-Masī stāstīja, ka 12.Saeimas vēlēšanās nobalsojušo skaits kopumā ir bijis 16, taču, prognozējot lielāku vēlētāju aktivitāti, šogad pieteikts lielāks vēlēšanu aplokšņu un zīmju skaits.

Vēstniece gan atteicās prognozēt, kāds varētu būt vēlētāju skaits šogad, jo līdz ar vietējiem Latvijas diasporas pārstāvjiem vēlēšanu iecirknī šodien reģistrēti arī Latvijas pilsoņi, kas ir biznesa komandējumā austrumvalstī, gan kāds Austrālijas latvietis, kas Japānā ieradies no Kambodžas. Tāpat savu izvēli Tokijā varētu paust arī studenti, kas studē Japānā.
Vēl seši Latvijas pilsoņi nobalsojuši pa pastu, un viņu balsis tiks pieskaitītas kopējam nobalsojošo skaitam.

"Cilvēki ir noskaņoti pozitīvi, un nāk ar pārliecību, ka ir svarīgi piedalīties," komentēja Treija-Masī.

2018-10-06 10:01
Prezidents Vējonis mudina doties vēlēt, piesaucot negaidīto Breksita balsojumu

Piesaucot negaidīto "Breksita" balsojumu Lielbritānijā, Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicina visus iedzīvotājus atdot savu balsi 13.Saeimas vēlēšanās.

Pēc nobalsošanas Ogres 678.iecirknī prezidents žurnālistiem uzsvēra, ka svarīgākais ir neatdot savu balsi citam, neļaut izlemt jūsu vietā. Kā uzskatāmu piemēru viņš minēja Lielbritānijā notikušo referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības, sakot, ka "jaunie cilvēki varbūt paļāvās uz to, ka Lielbritānija nekādā gadījumā no Eiropas Savienības neplāno izstāties, bet notika, kas notika".

Pirmie foto no vēlēšanu iecirkņiem: Rīgā un citviet Latvijā cilvēki balso par 13. Saeimu

gallery icon
53

Prezidents uzsvēra, ka, viņaprāt, tas ir ļoti labs piemērs, no kā jāmācās. "Tas nozīmē, ka nevajag palikt mājās, bet vajag izteikt savu viedokli, nobalsot. Un izvēle mums ir pietiekami plaša," norādīja prezidents.

Rādīt vairāk

Politiķi un sabiedrībā zināmi ļaudis 13. Saeimas vēlēšanās

gallery icon
31

Savukārt Zemgales vēlēšanu apgabalā atbilstoši aptaujas datiem uzvarējusi partija "KPV LV", kurai seko nacionālā apvienība, "Attīstībai/Par!", ZZS, JKP, "Saskaņa" un "Jaunā Vienotība".

Šogad izvēli neatklāja 29% aptaujāto, salīdzinot ar 22% pirms četriem gadiem. Tas nozīmē, ka rezultātos varētu būt lielākas nobīdes no oficiālajiem Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, nekā iepriekš. Pirms četriem gadiem nevienai partijai aptaujas uzrādītais rezultāts no oficiālā neatšķīrās vairāk par diviem procentpunktiem. Nav izslēgts, ka šogad atšķirība varētu būt lielāka. Pieredze liecina, ka aptaujā neatbildējošo balsis oficiālajos rezultātos nesadalās proporcionāli visām partijām.

FOTO: Kā ļaudis 13. Saeimu vēlē galvaspilsētā

gallery icon
65

Proporcija starp to, kāda, pēc intervētāju dzirdētā, varētu būt neatbildējušo dzimtā valoda, nav mainījusies - kopumā divas trešdaļas bija latviski runājoši. Tomēr Latgalē vairāk nekā puse no tiem, kas neatklāja savu izvēli, bija krieviski runājoši. Lielākā daļa no tiem, kas neatklāja savu izvēli, bija pusmūža, kā arī vecāka gadagājuma cilvēki. Jaunieši pārsvarā atbildēja, par ko nobalsojuši, taču arī starp viņiem bija tādi, kas neatklāja savu izvēli. No iepriekšējās pieredzes zināms, ka balsotāji nereti nevēlas atklāt, ka atbalstījuši politiskos spēkus, kam atsevišķos jautājumos ir diezgan radikāla nostāja. Tomēr daudzi arī norādīja, ka neatbildēs, jo vēlēšanas ir aizklātas un izvēle ir personisks jautājums, kas paturams noslēpumā.

Latgalē neatbildēja 37% aptaujāto, Kurzemē - 33%, Rīgā - 28%, Vidzemē - 28%, Zemgalē - 22%, kamēr 2014.gadā Latgalē tādu bija 28%, Kurzemē - 23%, Rīgā - 22%, Vidzemē - 20%, Zemgalē - 15%.

Šogad turpinās jau 2017.gada pašvaldību vēlēšanās novērotā tendence, ka kopš 2014.gada Saeimas vēlēšanām ievērojami pieaudzis aptaujā neatbildējušo cilvēku skaits. Pašvaldību vēlēšanās pērn Liepājā tādu bija pat 57%, Daugavpilī - 45%, Rēzeknē - 37%.