112
2016. gada 23. februāris, 20:35

Drīzumā sāks sarunas par jauna cietuma būvniecību Latgalē

Jauns.lv

Tieslietu ministrija (TM) tuvākajā laikā ar pašvaldībām sāks sarunas par jauna cietuma iespējamo būvniecību Latgalē. Sarunas par jauniem cietumiem plānotas arī ar citu reģionu pašvaldību pārstāvjiem, pastāstīja TM valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

TM jau iepriekš bija runājusi ar Latgales reģionu, taču piedāvātie zemesgabali ministriju neapmierināja, jo tās ir applūstošās teritorijas.

"Noteikti mēs tuvākajā laikā dosimies pie reģioniem un ar pašvaldību vadītājiem meklēsim jaunus piedāvājumus, kur varētu būt atbilstoša infrastruktūra. Lai būvētu jaunus cietumus, ir nepieciešamas ļoti specifiskas vietas. Tuvāko mēnešu laikā runāsim ar Latgali. Vienu vietu iepriekš piedāvāja Daugavpilī, taču tā mūs neapmierināja," norādīja Kronbergs.

Viņš arī atkārtoja iepriekš pausto, ka pieci jauni cietumi, iespējams, nemaz nebūs vajadzīgi, jo ieslodzīto skaits Latvijā samazinās un kriminālsodu politika veidojas, balstoties uz resocializāciju un probāciju. "Es pieļauju, ka mums pietiks ar trīs cietumiem priekš mazās Latvijas - Liepāja, Latgales reģions un kaut kur Pierīga," piebilda Kronbergs.

Ministru kabinets pērn augustā atbalstīja informatīvo ziņojumu par Ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības koncepcijas īstenošanas gaitu, kurā ir minēta prioritārā jauno cietumu būvniecības secība. Vispirms paredzēts uzbūvēt jaunu cietumu Liepājā, jaunus cietumus varētu būvēt Latgales reģionā, Pierīgā, Vidzemes reģionā un jaunu korpusu Olaines cietumā.

Jaunais cietums Liepājā paredzēts 1200 ieslodzītajiem, un tas būs pirmais modernais cietums pieaugušajiem Latvijā, kas būvēts atbilstoši Eiropas standartiem, nodrošinot atbilstošus darba apstākļus cietuma darbiniekiem, pilnvērtīgas resocializācijas iespējas un kvalitatīvu ieslodzīto uzraudzības iespēju. Ieslodzītie tiks izvietoti divvietīgās kamerās.

Cietuma būvniecību plānots pabeigt 2018.gada nogalē.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA