foto: LETA
Oktobrī pedagogi saņems algas pielikumu
Tava izglītība
2018. gada 2. oktobris, 18:12

Oktobrī pedagogi saņems algas pielikumu

LETA

Valdība otrdien apstiprināja mērķdotāciju sadalījumu pašvaldību izglītības iestādēm 2018.gadam, lai nodrošinātu pedagogu darba samaksu un tās pieaugumu.

Kopējais mērķdotāciju apmērs 2018.gadam ir 354 982 511 eiro. Ministru kabinets šodien apstiprināja mērķdotāciju sadalījumu, septembrim-novembrim paredzot 89 731 701 eiro, savukārt par mērķdotāciju sadalījumu decembrim tiks sagatavots atsevišķs rīkojuma projekts.

Pedagogu zemākā mēneša darba algas likme no šī gada 1.septembra palielināta no 680 eiro līdz 710 eiro, un pedagogi paaugstinātās algas par septembri, kā plānots, saņems oktobra sākumā. Kā skaidroja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), tās prioritāte ir konsekventa pedagogu darba samaksas pieauguma nodrošināšana, kas sekmīgi noris jau pēdējo gadu laikā kopš jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas.

Lai nodrošinātu pedagogu darba samaksu šajā gadā, ņemot vērā pedagogu minimālās algas likmes palielināšanu un skolēnu skaita uz šī gada 1.septembri izmaiņu ietekmi, nepieciešams papildu finansējums 6 168 049 eiro. Ministru kabinets šodien apstiprināja IZM sagatavoto rīkojuma projektu par finansējuma pārdali IZM budžetā 2 844 345 eiro apmērā. Savukārt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirtais finansējums pedagogu minimālās algas likmes paaugstināšanai kopumā ir 3 323 704 eiro, tai skaitā 2 844 345 eiro mērķdotācijām pašvaldībām.

Veicot aprēķinu par atalgojumam nepieciešamo finansējumu, tiek ņemti vērā pašvaldību sniegtie dati par skolēnu skaitu, kurus tās ievada Valsts izglītības informācijas sistēmā līdz 5.septembrim. Pēc tam IZM nodrošina ievadītās informācijas pārbaudi un veic finansējuma aprēķinus.

Pildot pedagogu darba samaksas pieauguma grafikā paredzēto, IZM kopā ar partneriem nodrošinājusi, ka no šā gada 1.septembra samaksa par zemāko mēneša darba algas likmi pieaug par 30 eiro. Tāpat šogad 88 pašvaldības ir saņēmušas papildu finansējumu vispārējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai par laika periodu no 2018 gada 1.septembra līdz 31.decembrim. Papildu finansējums piešķirts tām pašvaldībām, kuras 2017./2018.mācību gadā izpildīja noteikto normētā skolēnu skaita attiecību pret vienu pedagoga mēneša darba likmi, kā arī pašvaldībām, kas veikušas ar skolu tīkla sakārtošanu saistītus pasākumus, sniedzot reālu mērķdotācijas ietaupījumu.

Kā vēstīts, šogad janvārī valdība apstiprināja pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku, kas turpmāko piecu gadu laikā paredz pakāpeniski palielināt pedagogu atalgojumu, līdz 2022.gada 1.septembrim sasniedzot 900 eiro par zemāko darba algas likmi. Grafiks paredz pakāpeniski palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes vispārējā izglītībā, pirmsskolā, profesionālajā izglītībā, interešu izglītībā, kā arī augstskolās un koledžās. Vienlaikus grafiks paredz, ka finanšu līdzekļi pedagogu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai tiek rasti no trīs avotiem - sakārtojot izglītības iestāžu tīklu, efektivizējot izglītības procesu, kā arī piešķirot papildu finansējumu no pašvaldību un valsts budžeta, ievērojot solidaritātes un vienlīdzības principu.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.