foto: Edijs Pālens/LETA
Vējonis nav izlēmis, vai izsludinās likumu par VDK dokumentu publiskošanu
Valsts prezidents Raimonds Vējonis.
Sabiedrība
2018. gada 2. oktobris, 13:18

Vējonis nav izlēmis, vai izsludinās likumu par VDK dokumentu publiskošanu

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu publiskošanas likuma izsludināšanu vai neizsludināšanu lems pēc tam, kad gala lēmumu par likumprojektu būs pieņēmusi Saeima un būs pieejams tā teksts, norādīja Valsts prezidenta kancelejā.

Kancelejā skaidroja, ka Valsts prezidents atbalsta VDK dokumentu publiskošanu jeb čekas maisu atvēršanu, un Saeima lēmumu par čekas maisu atvēršanu jau ir pieņēmusi iepriekš - 2014. gadā.

"Šobrīd būtisks ir jautājums par veidu, kādā tas tiks darīts. Svarīgi, lai sabiedrībai sniegtā informācija un veids, kādā tā tiek publiskota, ir korekta un kalpo sabiedrības kopējām interesēm," norādīja Vējonis.

Jau vēstīts, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstījusi likumprojektu par VDK dokumentu publiskošanu internetā šogad.

Paredzēts publiskot aģentūras kartotēkas, ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēku, kā arī VDK darbinieku telefongrāmatas, kuras satur informāciju par VDK štata darbiniekiem. Plānots noteikt, ka Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs (TSDC) līdz 3. decembrim nodod dokumentus Latvijas Nacionālajam arhīvam (LNC) publicēšanai tā mājaslapā līdz 31. decembrim.

No 2019. gada 1. maija paredzēts publicēt arī vēl citus VDK dokumentus.

Saeima par likumprojektu galīgajā lasījumā varētu lemt ceturtdien.

Jautājums par tā dēvēto "čekas maisu" publiskošanu ir aktuāls vairākus gadus un par šo soli ir izskanējuši pretēji viedokļi.