Melbārde par bēgļiem: "Viņi ir motivētāki integrēties nekā atsevišķi ieceļotāji, kas ieradās pēc Otrā pasaules kara"
Kultūras ministre Dace Melbārde atgādināja, ka ir pieņemts rīcības plāns, kas paredz daudzus pasākumus, kā integrēt patvēruma meklētājus.
Viedokļi
2016. gada 24. februāris, 09:57

Melbārde par bēgļiem: "Viņi ir motivētāki integrēties nekā atsevišķi ieceļotāji, kas ieradās pēc Otrā pasaules kara"

Jauns.lv

Bēgļi, pie kuru uzņemšanas pašlaik strādā Latvija, varētu būt vairāk ieinteresēti integrēties Latvijā nekā atsevišķas personas, kas Latvijā ieceļoja pēc Otrā pasaules kara, uzskata kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" Melbārde uzsvēra, ka integrācija ir divvirzienu process. No vienas puses ir valsts pienākumi un iedzīvotāju intereses, bet no otras - patvēruma meklētāju motivācija iesaistīties valsts dzīvē, pieņemt kultūru un tradīcijas.

Ministre atgādināja, ka ir pieņemts rīcības plāns, kas paredz daudzus pasākumus, patvēruma meklētāju integrēšanai, piemēram, valodas apguvi, valsts vēsture un kultūras apguvi, juridisko palīdzību, psihisko palīdzību, palīdzību mājokļa un darba meklēšanā.

Ir daudzi pasākumi, kas tiek īstenoti, lai radītu labvēlīgus apstākļus patvēruma meklētājiem, bet ir svarīga arī pašu šo cilvēku motivācija.

Kā ziņots, lielas bēgļu grupas vienā piegājienā uz Latviju nav plānots pārvietot. Šajās grupās varētu būt maksimums būs 10-20 cilvēku, ja vien nebūs jākompensē iepriekšējos mēnešos neveikta bēgļu pārvietošana, iepriekš uzsvēra Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Pirmā no Dienvideiropas uz mūsu valsti pārvietotā bēgļu grupa sešu cilvēku sastāvā Latvijā ieradās 5.februārī. Šīm personām ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība saskaņā ar Eiropas Savienības pārvietošanas programmu, aģentūru LETA informēja IeM.

Latvija divu gadu laikā apņēmusies no Grieķijas un Itālijas uzņemt 531 patvēruma meklētāju, kas sākotnēji uzturēsies Muceniekos. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā, šķērsojot valsts austrumu robežu, ikdienā iekļūst nelegālie imigranti, no kuriem daļa pieprasa patvērumu Latvijā.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA