foto: Publicitātes foto
Rīgas Starptautiskais kino festivāls izziņo visu filmu un pasākumu programmu
"Tēvs Nakts".
Kultūra
2018. gada 28. septembris, 14:17

Rīgas Starptautiskais kino festivāls izziņo visu filmu un pasākumu programmu

Jauns.lv

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros Splendid Palace, Kino Bize, K Suns, Latvijas nacionālajā bibliotēkā, kā arī Cafe Film Noir un Kaņepes Kultūras centrā. Festivālā šogad tiks izrādītas vairāk nekā 180 filmas 12 tematiskajās programmās un konkursu skatēs, kas ietvers gan pilnmetrāžas spēlfilmas un dokumentālās filmas, gan īsfilmas, animāciju un eksperimentālo kino.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: Publicitātes foto
"3 dienas Kiberonā"

Festivālā norisināsies arī pasākumu programma industrijas profesionāļiem, publiskas diskusijas un tikšanās ar filmu veidotājiem. RIGA IFF noslēgumā tiks apbalvoti pilnmetrāžas kino, īsfilmu un mūzikas video konkursu uzvarētāji. 

Pilna festivāla programma un biļetes ir pieejamas festivāla mājas lapā: rigaiff.lv.

foto: Publicitātes foto
"Tēvs Nakts".

RIGA IFF atklās savu programmu 18. oktobra vakarā ar režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilmu “Tēvs Nakts” – patiesu stāstu par latvieti Žani Lipki, kurš Otrā pasaules kara laikā Rīgā izglāba vairāk nekā piecdesmit cilvēkus. 

Festivāla pirmā nedēļas nogale ir veltīta ģimenēm un bērniem. Tad programmas KIDS WEEKEND ietvaros Rīgas vecākajā un krāšņākajā kinoteātrī Splendid Palace visas dienas garumā būs skatāmi jaunāko bērnu filmu seansi un darbosies rotaļu zona. 21. oktobra rītā būs skatāma animācijas īsfilmu izlase pašiem jaunākajiem – pirmsskolas vecuma skatītājiem. Sekojot pērn iedibinātajai tradīcijai, to veido festivāla vieskurators, un šogad tā ir dzejniece un bērnu grāmatu autore Inese Zandere.

foto: Publicitātes foto
"Laime".

Festivāla starptautiskajā pilnmetrāžas filmu konkursa programmā FEATURE FILM COMPETITION tiks izrādītas un izvērtētas 10 filmas no Baltijas jūras reģiona, tostarp arī Krievijas nacionālā kino festivāla Sočos "Kinotavr" galvenās balvas ieguvēja, aizkustinošā drāma “Pasaules sirds”, kas vēsta par kādu nomaļā Krievijas reģionā dzīvojošu veterinārārstu, kuram ir vieglāk saprasties ar suņiem nekā ar cilvēkiem.

RIGA IFF apmeklēs arī filmas režisore Natālija Meščaņinova un galvenās lomas atveidotājs Stepans Devoņins. Konkursa programmas ietvaros būs iespēja noskatīties arī pašmāju režisora Jāņa Ābeles Latvijā un arī Francijā filmēto debijas pilnmetrāžas filmu “7 miljardi gadu pirms pasaules gala”, kas festivālā piedzīvos arī savu pirmizrādi, kā arī Dānijā populāro jauniešu pieaugšanas filmu “Team Hurricane”. 

foto: Publicitātes foto
"7 miljardi gadu pirms pasaules gala".

FESTIVAL SELECTION programmā, kas veidota no izcilām un nesen nozīmīgākajos festivālos pirmizrādītām filmām, būs skatāma daudzkārt godalgotā ungāru režisora Lāslo Nemeša nupat, Venēcijas kino festivālā pirmizrādītā filma “Saulriets”, kā arī itāļu kino meistara Paolo Virdzi romantiski valdzinošā komēdija “Maģiskās naktis”.

foto: Publicitātes foto
"Saulriets".

Programmas ietvaros būs iespējams noskatīties arī dokumentālo filmu “Matangi/Maya/M.I.A.” par slaveno šrilankiešu izcelmes mūziķi un mākslinieci Mātanki Arulpirakācamu, kas popmūzikas pasaulē zināma kā M.I.A. Filma veidota no mākslinieces un viņas tuvāko draugu uzņemtā video materiāla 22 gadu laikā, atklājot spēcīgās personības pārdomas par mākslu, politiku un identitāti, kā arī atainojot viņas cīņu ar mūzikas industriju un medijiem.

foto: Publicitātes foto
"Saulriets".

RIGA IFF gaidāmas arī trīs jaunas filmu programmas – BERLINALE 2018 RIGA, kuras ietvaros būs skatāma Vācijas spilgtāko filmu izlase, tostarp, “3 dienas Kiberonā”, kas attaino 3 dienas pasaulslavenās aktrises Romija Šneideres dzīvē un šogad tikusi nominēta arī Berlīnes kinofestivāla galvenajai balvai “Zelta Lācis”, arhitektūras filmu programma ARCHITECT'S CUT, kā arī kino leģendai Ingmaram Bergmanam veltītā – INGMAR BERGMAN 100.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Publicitātes foto
"3 dienas Kiberonā"

Bergmana cienītājiem būs iespēja noskatīties trīs slavenā režisora meistardarbus – “Vasara ar Moniku”, “Čuksti un kliedzieni” un “Fanija un Aleksandrs”.

foto: Publicitātes foto
"Čuksti un kliedzieni"

Rīgā ar lekciju viesosies arī zviedru rakstnieks un kino kritiķis Stīgs Bjerkmans, kuru uzskata par vienu no Ingmara Bergmana daiļrades nozīmīgākajiem pētniekiem. 

foto: Publicitātes foto
"Čuksti un kliedzieni"

Šī gada retrospektīvas un izpētes programma POPCORN VENUS godinās un svinēs sievietes kino telpā. Programmas tapšanā piedalījusies festivāla vieskuratore Dita Rietuma, un tajā iekļautas piecas sieviešu režisētas filmas, tostarp, leģendārās itāļu režisores Liliānas Kavāni kulta filma “Nakts portjē”, franču režisores Anjēzes Vardas “Laime” – viens no slavenās režisores daiļrades sākuma darbiem, un Dorotijas Ārzneres 1937. gada “Līgava sarkanā”, ar ar Holivudas dīvu Džoanu Krofordi galvenajā lomā, kas Latvijā tiks izrādīta pirmo reizi, turklāt, no 35 mm kino lentes.

foto: Publicitātes foto
"Līgava sarkanā".

Programmā ARTDOCFEST/RIGA – kā allaž – ne vien izaicinoša dokumentālā kino programma, bet arī vairākas apaļā galda diskusijas ar filmu veidotāju, starptautisku mediju un viesu piedalīšanos. 20. oktobrī programmā gaidāma arī ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas dokumentālā filma “Process” – intriģējošs un vēsturiski nozīmīgs stāsts par tiesas sēdi Maskavā, kad 1930. gadā, augstākā ranga juristi un inženieri tika apsūdzēti valsts apvērsuma organizēšanā. Filmas režisors arī festivāla laikā viesosies Rīgā.

foto: Publicitātes foto
"Vasara ar Moniku"

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, festivāla ietvaros norisināsies arī programma industrijas profesionāļiem, piemēram, RIGA IFF FORUM – starptautisks Eiropas bērnu un jauniešu filmu tirgus kā arī virtuālās realitātes stāstniecībai veltīts pasākumu cikls, CRITICS MEETING – lekciju un diskusiju ciklu praktizējošiem un topošajiem kino kritiķiem, kā arī vispārizglītojošo skolu skolotājiem un EUROPEAN SCRIPT MEETING – profesionāļu tikšanās platformu, kas pulcē Eiropas topošo kino projektu pārstāvjus un kinoscenāristus. Īsfilmu veidotājiem paredzēta arī plaša SHORT RIGA pasākumu programma – filmu projektu prezentācijas un diskusijas. 

foto: Publicitātes foto
"Fanija un Aleksandrs".

Biļetes uz RIGA IFF filmu seansiem iespējams iegādāties festivāla mājaslapā: http://rigaiff.lv/2018/lv/films/