Vēlas aizliegt nēsāt ne tikai musulmaņu galvassegas, bet arī maskas un ķiveres
Jautājumu par aizliegumu nēsāt seju aizsedzošu apģērbu ir aktualizējusi gatavošanās patvēruma meklētāju uzņemšanai, ko pavada arī diskusijas par nepieciešamību aizliegt seju aizsedzošo musulmaņu galvassegu nēsāšanu publiski.
Sabiedrība
2016. gada 24. februāris, 20:22

Vēlas aizliegt nēsāt ne tikai musulmaņu galvassegas, bet arī maskas un ķiveres

Jauns.lv

Ar jaunu likumu plānots aizliegt ne tikai noteiktu musulmaņu galvassegu, bet jebkāda seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu sabiedriskās vietās, vienlaikus paredzot izņēmumus, vēsta telekanāls LNT.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Pēc būtības ierobežojums izpaustos kā jebkura apģērba, kas aizsedz seju, nēsāšana publiskajās vietās. Piemēram, arī maskas vai arī ķiveres. Ja jūs strādājat par pārdevēju veikalā, tad nebūtu labi, ja jums galvā būtu ķivere un ne acis, ne kas cits nebūtu redzams. Līdz ar to šāda veida ierobežojums attiecas uz jebkuru seju aizsedzošu apģērbu," skaidrojusi Tieslietu ministrijas (TM) Reliģijas lietu nodaļas vadītāja Jekaterina Macuka.

Vienlaikus tiks paredzēta virkne izņēmumu. Kā piemēri tiek minēti metinātāji un mediķi, kuriem aizsargmaskas nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai. Aizliegums tāpat neattiektos, piemēram, uz motociklistiem vai riteņbraucējiem. Izņēmums tiks attiecināts arī uz sportošanu - seju aizsegt joprojām tātad drīkstēs, piemēram, slēpotāji vai skrējēji. Ministrijā skaidro, ka tiek domāts arī par citiem izņēmumiem.

Saskaņā ar jauno regulējumu aizliegums būs spēkā tikai publiskās vietās, bet savās mājās vai privātajā automašīnā seju aizsegt būs atļauts.

Jautājumu par aizliegumu nēsāt seju aizsedzošu apģērbu ir aktualizējusi gatavošanās patvēruma meklētāju uzņemšanai, ko pavada arī diskusijas par nepieciešamību aizliegt seju aizsedzošo musulmaņu galvassegu nēsāšanu publiski. Laimdotas Straujumas (V) valdība pērn novembrī TM uzdeva sagatavot vispusīgu un izsvērtu izvērtējumu par to, vai, līdzīgi kā atsevišķās Eiropas valstīs, arī Latvijā ir nepieciešams aizliegt sabiedriskās vietās nēsāt seju aizsedzošu apģērbu.

Termiņš likumprojekta iesniegšanai valdībā bija noteikts 1.marts, tomēr ministru darba kārtībā dokuments vēl nenonāks, jo ir ieilgusi likuma saskaņošana. TM tā gatavošanā ir iesaistījusi virkni juristu, cilvēktiesību ekspertu un institūciju, no kurām daudzas vēl nav sniegušas atzinumu. Tiek prognozēts, ka likumprojekts tiks sagatavots līdz 1.maijam.

LETA / Foto: Ieva Lūka/LETA

Tēmas